Сусрет пријатеља

ИСТИ  СТРОЈ  БОРАЦА

Партизани у нашој земљи и борци против фашиста у Другом светском рату у Русији и касније у Европи до коначне победе 9. маја пре 69 година,  остали су као део јединственог слободарског строја.

Делегација ветерана из Москве, стигла на позив амбасаде своје земље да у Србији, заједно са ратним друговима из четворогодишње борбе против хитлеровске армаде и њених помагача, прослави Дан победе, састала се у Београду са представницима СУБНОР-а.

У саставу из Русије били су бивши дипломата Борис Белјаков, учесница одбране Лењинграда Татјана Грачева и борац са фронтова у Бугарској, Југославији и Мађарској Јуриј Ељтеков.

Делегацију СУБНОР-а Србије сачињавали су председник проф.др Миодраг Зечевић, чланови Председништва Душан Чукић и др Мирољуб Васић и секретар Милош Богићевић.

У дужем отвореном пријатељском разговору о раду обе организације, нарочито о потреби да се младој генерацији што прецизније и тачније говори о славним данима одбране од фашистичких насртаја у току Другог светског рата и до данашњих дана, потврђена су гледишта која у том погледу имају релевантне међународне организације у чијем су саставу и ветерани и други антифашисти и у Русији и Србији. Посебно у времену кад у разним срединама нису ретке појеве да се историја фалсификује и у прогандистичком маниру јуриша на светлу традицију и минимизира допринос ветерана који су по цену својих огромних жртава бранили слободу и спречавали нацистичке освајаче различитих боја.

Ветерани Русије и Србије наставиће, како је закључено приликом састанка у Београду, даљу присну и благотворну сарадњу у интересу историјске блискости и искреног пријатељства.