САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 871271Укупно посета:
  • 2667308Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ИСТИ  СТРОЈ  БОРАЦА

Партизани у нашој земљи и борци против фашиста у Другом светском рату у Русији и касније у Европи до коначне победе 9. маја пре 69 година,  остали су као део јединственог слободарског строја.

Делегација ветерана из Москве, стигла на позив амбасаде своје земље да у Србији, заједно са ратним друговима из четворогодишње борбе против хитлеровске армаде и њених помагача, прослави Дан победе, састала се у Београду са представницима СУБНОР-а.

У саставу из Русије били су бивши дипломата Борис Белјаков, учесница одбране Лењинграда Татјана Грачева и борац са фронтова у Бугарској, Југославији и Мађарској Јуриј Ељтеков.

Делегацију СУБНОР-а Србије сачињавали су председник проф.др Миодраг Зечевић, чланови Председништва Душан Чукић и др Мирољуб Васић и секретар Милош Богићевић.

У дужем отвореном пријатељском разговору о раду обе организације, нарочито о потреби да се младој генерацији што прецизније и тачније говори о славним данима одбране од фашистичких насртаја у току Другог светског рата и до данашњих дана, потврђена су гледишта која у том погледу имају релевантне међународне организације у чијем су саставу и ветерани и други антифашисти и у Русији и Србији. Посебно у времену кад у разним срединама нису ретке појеве да се историја фалсификује и у прогандистичком маниру јуриша на светлу традицију и минимизира допринос ветерана који су по цену својих огромних жртава бранили слободу и спречавали нацистичке освајаче различитих боја.

Ветерани Русије и Србије наставиће, како је закључено приликом састанка у Београду, даљу присну и благотворну сарадњу у интересу историјске блискости и искреног пријатељства.

Једно реаговање на Сусрет пријатеља

  • pedjaza каже:

    Ruska Federacija ubedljivo predjači u odnosu na sve ostale zemlje sveta u pogledu značaja koji daje antifašističkoj borbi. To je i razumljivo, imajući u vidu broj žrtava koji je da zemlja dala u Drugom svetskom ratu. U odnosu na broj stanovnika, Jugoslavija je je je po broju žrtava fašizma bila odmah iza Sovjetskog saveza. Veliki broj žrtava je pao u zajedničkoj borbi u završnim operacijama oslobođenja od fašista tokom 1944. i 1945. godine. Za obe zemlje su to nenadoknadivi gubici i stoga je saradnja boračkih i antifašističkih organizacija Ruske Federacije i Srbije logičan izraz svesti o potrebi da atifašizam bude jedan od nosećih stubova bliskosti, kako u sadašnjosti tako i u budućnosti.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.