САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 845131Укупно посета:
  • 2621750Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ

У препуној свечаној сали СУБНОР-а Србије најуже руководство приредило је дружење поводом наступајуће 2020. године.

Дошли су гости из свих колективних чланова СУБНОР-а: Београдског форума за свет равноправних, Клуба генерала и адмирала Србије, Удружења логораша „Јасеновац“, ветерана Војнообавештајне службе, пензионисаних подофицира, Удружења војних летача и падобранаца, Завичајног удружења Славонаца. Свечаности су присуствовали и председници секција бораца НОР-а које делују у оквиру СУБНОР-а града Београда које је представио председник Бора Ерцеговац. Министарство одбране заступао је пуковник Калањ из Управе за традиције, стандард и ветеране.

Минутом ћутања одата је пошта члановима организације који су преминули у овој години а сав свој живот градили и чували многољудну организацију СУБНОР-а.

Поздравном беседом обратио се заменик председника СУБНОР-а Видосав Ковачевић, пожеливши добродошлицу у своје и у име Председништва СУБНОР-а и председника Душана Чукића. Потом је говорио о раду СУБНОР-а у јубиларној години на измаку.

Седамдесетпет година од ослобођења наше отаџбине, којој је ово најдужи период постојања у миру и слободи коју су донели храбри борци НОР-а и Црвене армије. Велики јубилеј, достојанствено и свечано је обележен широм Србије, од Суботице до Врања, од Зајечара до Ваљева. Посебно је значајно и да су све ове свечаности обележене уз пуну подршку органа власти и бројно присуство омладине и грађана. Централна свечаност 75. година ослобођења Београда и Србије одржана је у Београду у Сава центру под покровитељством Председника Србије Александра Вучића, уз присуство премијера Руске Федерације Дмитрија Медведева.

На свечаности су били и борци НОР-а, учесници операција за ослобођење Србије и Београда а у њихово име обратио се Зденко Дупланчић, борац Прве пролетерске бригаде.

На свечаном ногогодишњем скупу у СУБНОР-у Србије посебно су представљени легендарни Михајло Мирковић, ратни курир народних хероја Саве Ковачевића и Пека Дапчевића те Зденко Дупланчић борац Прве пролетерске ударне бригаде који су подсетили присутне на те славне дане.

Година 2019. обележена је у нашој земљи на очекивани и достојанствен начин и као комеморативна због дивљања НАТО пакта 1999,  бомбардовања без повода и разлога и свих принципа Уједињених нација. О томе су на скупу посебно говорили колективни чланови СУБНОР-а Србије, Београдски форум за свет равноправних и Клуб генерала и адмирала Србије, који су низом активности, заједно са СУБНОР-ом Србије подсећали домаћу и међународну јавност на злочин Атлантског пакта без премца у новијој светској историји.

Обавеза је СУБНОР-а, као баштиника антифашизма у Србији да уз сарадњу са свим организацијама патриотске, антифашистичке провениенције учини све како би будућност наше отаџбине била обезбеђена и очуван стабилан мир и просперитет свих њених грађана.

Посебна захвалност нашим колективним члановима изражена је додељивањем Повеља и Захвалница СУБНОР-а Србије, које је уручио заменик председника Видосав Ковачевић. Захвалница је уручена и дугогодишњем председнику Управног одбора књижевне Фондације „Драгојло Дудић“, књижевнику и публицисти Милошу Јевтићу.

Присутни су се потом обраћали скупу кратким излагањима о раду својих организација и идејама како унапредити заједничко деловање свих нас који делимо иста програмска определења, и исту вредносну категорију – антифашизам.

Изједначавање победника са губитницима у Другом светском рату и свесно брисање сећања кроз школски систем код нових генерација о томе ко је донео мир и слободу и по цену коликих жртава мора бити заустављено.

Србија је доказала и показала у Великом Рату, Другом светском рату и током злочиначког бомбардовања 1999. да њен народ не прави грешке када се треба определити за добро, ма колико га то коштало.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.