САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 870886Укупно посета:
  • 2666621Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ

У препуној свечаној сали СУБНОР-а Србије најуже руководство приредило је дружење поводом наступајуће 2020. године.

Дошли су гости из свих колективних чланова СУБНОР-а: Београдског форума за свет равноправних, Клуба генерала и адмирала Србије, Удружења логораша „Јасеновац“, ветерана Војнообавештајне службе, пензионисаних подофицира, Удружења војних летача и падобранаца, Завичајног удружења Славонаца. Свечаности су присуствовали и председници секција бораца НОР-а које делују у оквиру СУБНОР-а града Београда које је представио председник Бора Ерцеговац. Министарство одбране заступао је пуковник Калањ из Управе за традиције, стандард и ветеране.

Минутом ћутања одата је пошта члановима организације који су преминули у овој години а сав свој живот градили и чували многољудну организацију СУБНОР-а.

Поздравном беседом обратио се заменик председника СУБНОР-а Видосав Ковачевић, пожеливши добродошлицу у своје и у име Председништва СУБНОР-а и председника Душана Чукића. Потом је говорио о раду СУБНОР-а у јубиларној години на измаку.

Седамдесетпет година од ослобођења наше отаџбине, којој је ово најдужи период постојања у миру и слободи коју су донели храбри борци НОР-а и Црвене армије. Велики јубилеј, достојанствено и свечано је обележен широм Србије, од Суботице до Врања, од Зајечара до Ваљева. Посебно је значајно и да су све ове свечаности обележене уз пуну подршку органа власти и бројно присуство омладине и грађана. Централна свечаност 75. година ослобођења Београда и Србије одржана је у Београду у Сава центру под покровитељством Председника Србије Александра Вучића, уз присуство премијера Руске Федерације Дмитрија Медведева.

На свечаности су били и борци НОР-а, учесници операција за ослобођење Србије и Београда а у њихово име обратио се Зденко Дупланчић, борац Прве пролетерске бригаде.

На свечаном ногогодишњем скупу у СУБНОР-у Србије посебно су представљени легендарни Михајло Мирковић, ратни курир народних хероја Саве Ковачевића и Пека Дапчевића те Зденко Дупланчић борац Прве пролетерске ударне бригаде који су подсетили присутне на те славне дане.

Година 2019. обележена је у нашој земљи на очекивани и достојанствен начин и као комеморативна због дивљања НАТО пакта 1999,  бомбардовања без повода и разлога и свих принципа Уједињених нација. О томе су на скупу посебно говорили колективни чланови СУБНОР-а Србије, Београдски форум за свет равноправних и Клуб генерала и адмирала Србије, који су низом активности, заједно са СУБНОР-ом Србије подсећали домаћу и међународну јавност на злочин Атлантског пакта без премца у новијој светској историји.

Обавеза је СУБНОР-а, као баштиника антифашизма у Србији да уз сарадњу са свим организацијама патриотске, антифашистичке провениенције учини све како би будућност наше отаџбине била обезбеђена и очуван стабилан мир и просперитет свих њених грађана.

Посебна захвалност нашим колективним члановима изражена је додељивањем Повеља и Захвалница СУБНОР-а Србије, које је уручио заменик председника Видосав Ковачевић. Захвалница је уручена и дугогодишњем председнику Управног одбора књижевне Фондације „Драгојло Дудић“, књижевнику и публицисти Милошу Јевтићу.

Присутни су се потом обраћали скупу кратким излагањима о раду својих организација и идејама како унапредити заједничко деловање свих нас који делимо иста програмска определења, и исту вредносну категорију – антифашизам.

Изједначавање победника са губитницима у Другом светском рату и свесно брисање сећања кроз школски систем код нових генерација о томе ко је донео мир и слободу и по цену коликих жртава мора бити заустављено.

Србија је доказала и показала у Великом Рату, Другом светском рату и током злочиначког бомбардовања 1999. да њен народ не прави грешке када се треба определити за добро, ма колико га то коштало.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.