САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863915Укупно посета:
  • 2655527Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

МЕДИЈСКИ ФАУЛ

 Пише: Мирослав Миња Николић, адвокат

Живот доноси прегршт непријатних ситуација. Једна од оних која те може снаћи је и да се нађеш у негативном фокусу медијске пажње. У тај положај можеш доспети заслужено, али и „ни крив ни дужан“, као својеврсна узгредна штета. У оба случаја, немој себи дозволити да лоша слика о теби, коју медији направе или произведу, остане без твоје реакције, јер то јавност може тумачити као твоју сагласност са ониме што је о теби негативно написано, а некад и измишљено.

Медији и људи који га чине, превасходно су орјентисани на заштиту својих медијских права и слобода, у чему некад и претерају. То се, посебно, односи на случајеве, када на некога „нанишане“. Кадкад, њихове повреде права других и нису плод њихове намере, већ је у питању само њихова „новинарска непажња“, која је, такође недозвољена. Понекад се у пракси догоди, да медији некога чак и прогласе кривим за убиство, крађу или неко друго кривично дело, пре него што је суд утврдио кривицу и изрекао казну, што по закону није дозвољено. Медијска „пресуда“, пре судске одлуке, као и низ других недозвољених ситуација, које посленици седме силе себи некад дозволе, могу другоме проузроковати велику, најчешће, моралну штету.

У тој ситуацији, закон даје одређена права на „слободан ударац“, која, по правилу, ваља искористити. Уколико не предузмеш оно што ти прописи за ту ситуацију нуде, у јавности може и трајније остати рђав печат о теби, иако га ниси заслужио или је он много црњи од „заслуга“. По правилу, заштиту својих права од медијских злоупотреба, ваљало би предузети увек када је неко неистинито или на основу полу-информација или из кривог извора „фаулиран“. Само у ретким случајевима, законске мере заштите у таквим случајевима није упутно предузети. То се, пре свега, односи на ситуацију када процене говоре, да би даље форсирање црне теме на нечији рачун могло проузроковати контраефекат. То, посебно, долази до изражаја када се правне мере предузму неблаговремено или на погрешан начин, када се може доживети тотални фијаско, чак и на штету онога ко је у праву.

Када год се обраћаш суду, треба имати и мало среће, у зависноти од тога, у чије руке је запао твој предмет. У сваком случају, када одлучиш да се одбраниш од медијских атака, јави се добром професионалцу из редова адвоката, који се у тај посао разуме, чак и у погледу консултација, да ли је препоручљиво и да ли се уопште исплати да кренеш у борбу за своја права. За разлику од адвоката, судију, по правилу, не можеш бирати. Посебно води рачуна о томе, да су сви механизми твоје правне заштите везани на прописане рокове, који по правилу, нису много комотни.

Твоје елементарно законско право у случају када си медијски оштећен је да конкретном медију поднесеш захтев за објављивање одговора (деманти), на оно што је о теби објављено, а то што је објављено може да повреди твоје право или интерес. Уколико твој захтев не буде уродио плодом, имаш право и на тужбу којом тражиш да се твој одговор објави. У случају да желиш да исправиш наводе из објављених информација, то можеш захтевати непосредно преко суда, одговарајућом тужбом. На располагању имаш и тужбу за накнаду штете, уколико си због недозвољених информација имао какву материјалну или нематеријану штету. У пракси, штета у таквим ситуацијама се најчешће манифестује кроз повреду части и угледа. Поред ових најчешћих механизама, прописане су и друге могућности правне заштите због недозвољених информација. Важно је знати да закон прописује изузетно строга и детаљна правила за жртву медијског фаула, за разлику од медија и њихових кадрова за које важе недовољно широка ограничења, што оштећеног доводи у неравноправан положај.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.