СВЕЧАНА СЕДНИЦА СУБНОР-а ВРШАЦ

У својој Сали хероја, СУБНОР Града Вршца, приредио је 30. децембра 2022. године Свечану седницу Градског одбора.

На дневном реду био је кратак осврт на рад и остварене резултате у 2022. години.

Једнодушно је оцењено, да је СУБНОР у Вршцу, у целости остварио и у великој мери надмашио план и програм рада, прокламован за протеклу годину.

Закључак је, да остварени резултати представљају високо подигнуту летвицу, испод које више не можемо и која нас обавезује на нова прегнућа и високе резултате у раду и појачаној афирмацији улоге СУБНОР-а у свакодневном, јавном животу.

Наш Савез као једина, изворна и истинска асоцијација антифашиста, утемељена на борби и победи против фашиста и фашистичке идеје, сурово исказане током Другог светског рата, има обавезу да указује, опомиње и упозорава на надирућу опасност.

Актуелни догађаји широм света опомињу да се фашизам и нацизам обнављају и насрћу новом жестином мржње, усмерене на покоравање и уништавање слободољубивог и правдољубивог света.

То је опомена да морамо бити на опрезу и спремни да реагујемо, док је зло, привидно, још увек мало.

Истовремено, дужни смо да чувамо и освежавамо успомену на херојска дела бораца за слободу, да се боримо за очување традиције антифашизма и историјске истине о Другом светском рату и истини о борби народа Србије за слободу кроз векове.

Дужни смо да истину о слободарству и жртвама за слободу, преносимо на нашу децу, како би знали ко се за њих борио и ко им је донео слободу.

Да их учимо и васпитамо, да воле, чувају и бране своју домовину Србију.

Ми на то имао и право и обавезу, држећи се универзалних принципа деловања и смисла постојања СУБНОР.

Свечаност је украшена пријемом 11 нових чланова, чиме је цифра новопримљених чланова у редове СУБНОР Града Вршца у 2022. години, окруженa бројем 187.

Можемо се истински похвалити да на крају ове године СУБНОР у Вршцу, броји 1.144 члана.

Свечаност је окончана пригодним коктелом уз музицирање оркестра СУБНОР Вршац са именом – Као некад.

Исте вечери у 18 часова, у Народном позоришту Стерија, изведена је, за децу Вршца, позоришна представа легендарног писца Бранка Ћопића, Јежева кућица.

Дечји Ансамбл Еду театар одушевио је млађану публику својом веселом игром на даскама Стерије, али и маме и тате, баке и деке. Основна је порука ове приче, да је твоја кућица, каква год да је, најлепша, јер је твоја кућа и твоја слобода.

Вредно је хвале и да је представа припремана у Сали хероја, да је играна и у центру Милениум, уочи новогодишњих празника, те да је СУБНОР Вршац њен продуцент.

У свечаном руху ишчекивања Нове године, на великој позорници, малишанима, члановима СУБНОР Вршац, млађим од 12, година, укупно њих 43, Деда мраз је поделио пакетиће.

Тако је вршачки СУБНОР са радошћу испратио одлазећу и спреман, најавио Нову, 2023. годину.

Приредио: Драгољуб Ђорђевић