СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНО 79 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

У организацији Одбора Владе Србије за неговање традиција, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, локалне самоуправе Општине Шид и СУБНОР-а Србије обележено је 79 година од пробоја Сремског фронта.

Традиционална свечаност на спомен комплексу „Сремски фронт“ у Адашевцима код Шида је још једном потврдила нашу решеност да чувамо и негујемо историјско памћење на допринос бораца НОВ И ПОЈ, бораца славне Црвене армије, бугарске војске, бригаде ,,Италија,, и бораца из других јединица. У пробоју Сремског фронта више од 16000 хероја положило је свој живот у непоколебљивој жељи за слободом и сатирању фашизма и нацизма као највећих зала које цивилизација памти .

Венце и цвеће су положили: у име владе Србије венац је положио Зоран Антић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, делегација Војске Србије, делегација СУБНОР-а Србије и борачких удружења из Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Српске, дисктрикта Брчко, Секција Прве пролетерске бригаде предвођена председником СУБНОР-а Србије генерал-мајором Видосавом Ковачевићем, бројни дипломатски представници, представници АП Војводине, Управног округа Сремска Митровица, Општине Шид, бројне делегације СУБНОР-а општина и градова из Војводине, Београда, Чачка, Врања, Пожаревца, Ваљева, Ужица, Бајине Баште, Шумадијског и Мачванског округа, и бројних других удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Обраћајући се окупљеним грађанима и гостима председник СУБНОР-а генерал Ковачевић је истакао ,,На Сремском фронту судариле су се јаке снаге зараћених страна. Ратовале су овде три Југословенске Армије, старе и прослављене дивизије и бригаде НОВЈ потпомогнуте борцима Црвене aрмије и деловима Бугарске народне армије, с једне стране, и немачке дивизије, усташе, хитлерјугендовци и остали злочинци, с друге стране…. И онда, када је изгледало да је близу крај патњама и страдањима, историја се још једном поиграла са судбином Сремаца, када се на овим просторима омеђеним Дунавом, Савом и Босутом, у тим последњим данима и часовима рата, одиграла велика Сремска битка….

Она је трајала предуго – пуна 172 дана, трајала је унедоглед, све док сунце слободе није грануло и овом напаћеном народу у пролеће 1945. године, када је пробијен Фронт у Срему….

У свом обраћању, а у односу на савремена кретања у свету, ратних сукоба и тешко предвидљиве будућности, генерал Ковачевић је још истакао:,,

У овој 2024. години кад се са поносом сећамо свих етапа тешке борбе за слободан живот и огромних жртава који своје животе положише за слободу, са зебњом признајемо да је 1945. фашизам и нацизам само војнички поражен,

Сада се, на жалост и срамоту, осећа да је то исконско зло човечанства, немилосрдни противник часног живота и напретка, чучало у прикрајку и вребало да искочи и планети поново испуни чашу отрова. Погрешила је Европа када је престала да слави 9. мај као Дан победе над фашизмом и нацизмом, не славећи победу добра над злом и то зло звано нацизам и фашизам поново данас прети, не само Европи него целом човечанству Антифашизам и антинацизам су су цивилизацијске вредности које је држава Србија на челу са својим председником Александром Вучићем препознала и пружа СУБНОР Србије пуну подрушку у очувању и развијању културе сећања, на ту нашу славну народноослободилачку и антифашистучку прошлост, посебно у овој години када славимо 80 година ослобођења највећег дела Србије и Београда и победе над нацизмом и фашизмом у Другом светском рату.

СУБНОР Србије са својим чланством још увек живих бораца славне народноослободилачке партизанске борбе у Другом светском рату, са њиховим потомцима, симпатизерима, антифашистима, борцима против НАТО агресије, свим људима добре воље и патриотске опредељености, оснивач и учесник широког фронта антифашистичких организација у Европи и свету, поручује са светог места у Срему да неће одступити у борби против зла које прети бољитку наше отаџбине, општем миру, слободи, стабилности и разумевању међу народима. СМРТ ФАШИЗМУ, СЛОБОДА НАРОДУ!

По завршетку комемомаритивне свечаности на комплексу „Сремски фронт“ делегација СУБНОР-а Србије и делегација СУБНОР-а Војводине заједно са државним секретаром Зораном Антићем присуствовала је отварању Спомен собе у Месној заједници Лаћарак посвећене значајним догађајима и историјским личностима из славне и ослободилачке прошлости овог краја и целог Срема.