ВУКОВАР-СРЕМСКИ ФРОНТ ПРВЕ ПРОЛЕТЕРСКЕ

У петак 12. априла Прва Пролетерска НОУ Бригада учествовала је на манифестацији уприличеној поводом обележавања 79.годишњице пробоја Сремског фронта. Наша делегација полагала је заједнички венац са председником СУБНОР-а Србије генералом Видосавом Ковачевићем, члановима Председништва СУБНОР-а Србије и гостима из братских нам република Босне и Херцеговине, Словеније, Републике Српске и Црне Горе.

Након завршетка централне манифестације пошли смо славним, победоносним путем наше бригаде преко Босута кроз Републику Хрватску ка Илоку, Шаренграду и коначно Вуковару.

Манифестацију у Илоку је уводним рефератом отворио подпредседник САБА Републике Хрватске друг Лазо Ђокић. Присутнима се обратио и његова екселенција – министар саветник Руске Федерације у РХ Андреј Киселев уз велику захвалност борцима који су положили своје животе за слободу и свима присутнима који то чувају и поштују и данас.

Наставили смо полагањем цвећа на партизанским гробљима у Илоку и Шаренграду где почивају борци Сремског фронта – Титови партизани и црвеноармејци. Приликом полагања цвећа пригодне говоре су одржали потпредседник САБА РХ Лазо Ђокић и председница секције Прве Пролетерске НОУ Бригаде Олга Стоиљковић Трифуновић. Положили смо цвеће и у Ловки где је у знак одмазде стрељано и заклано 50 мештана Черевића, Шида.

Цвеће је положила наша Александра Жарић која је директни потомак страдалих.

Након тога стигли смо на централну манифестацију у Вуковару која је одржана на тргу жртава фашизма. Обележавању централне манифестације присуствовало је око 30 делегација и 150 грађана Вуковара и околине. Присутнима се обратио потпредседник САБА РХ речима: „Ми обележавамо 79.годишњицу пробоја Сремског фронта и ослобођења Вуковара, за два дана обележавамо 79.годишњицу Прве Владе РХ они други су то обележили 10.04.“ Нагласио је да морамо наставити борбу за истину и спречити квази историчаре да сеју своје лажи. Кратак и пригодан говор одржао је и саборски заступник проф.др Милорад Пуповац. На манифестацији су учествовали ученици Вуковарске гимназије који су рецитовали текстове познатих Партизанских песама.

Након програма испред Спомен костурнице у којој почивају посмртни остаци жртава на Дудику, борци Пете војвођанске бригаде и борци Црвене армије, програм је настављен академијом са темом „Антифашизам насупрот фашизацији друштва“.

На академији излагање је имао потпредседник САБА РХ Лазо Ђокић. Он је нагласио да су антифажизам бранили „мали“ људи како су знали и умели. Опасно би било не укључити се у борбу и помоћи јер би у супротном и они стали. На академији су се обратили представници свих удружења, већина говорника је на сличан начин подржала тај став. Окупљенима се обратила и наша председница Олга СтоиљковицТрифуновић. Манифестација и академија су завршене након дивног програм који су нам уприличиле девојке и момци чланови Етно групе Ђурђевак.

Делегацију Прве Пролетерске НОУ Бригаде обога пута чинили су Олга Стоиљковић Трифуновић, Ненад Симић, Александра Жарић и Јасмина Јакоб.