79. ГОДИШЊИЦА ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

У обележавању 79 годишњице пробоја Сремског фронта учествовала је делегација СУБНОР-а Града Врања коју је предводио Председник Супштине СУБНОР-а Града Врања Стојан Младеновић. Многобројне делегације из Србије и бивших Југословенски република пропратиле су целокупан програм обележавања.

Партизанске јединице са југа Србије дале су значајан допринос у пробоју Сремског фронта.

22. Бригада НОВЈ кренула је са југа Србије који је већ био ослобођен, успут ослобађајући већи број градова: Владичин Хан, Ниш, Рашку и Зворник и укњучила се у саставу Прве Армије НОВЈ у припреми за пробој Сремског фронта. Бригаде југа Србије биле су распоређене на ватреном положају између Батроваца и Липовице.

Оно што је посебно карактеристично Бригаде југа Србије добиле су задатак да 6 сати пре пробоја Сремског фронта форсирају реку Босут, направе мостобран и створе услове за напад на непријатељске положаје. СУБНОР Града Врања поседује податак да су прва два борца која су прешла реку Босут били врањски партизани из села Дубница Трифун Љубић звани Трифун ђоза и Добривоје Јанчић звани Добри тигањ.

У жестокој борби која се том приликом развила наши су се борци борили прса у прса а целокупна ситуација изгледала је као пакао на земљи. Партизанске јединице потпомогнуте Црвеном армијом и учешће 1 Италијанске и 1 Бугарске Бригаде пробиле су Сремски фронт и протерале непријатеља ка Хрватској, Словенији и Аустрији.

У тој жестокој борби погинуло је 211 бораца из 8. Српске Бригаде а у току Другог светског рата ова бригада уградила је у темеље слободе наше земље 563 живота бораца.

Због својих заслуга у одбрани земље 8.Српска Бригада је почаствована учешћем на првој Првомајској паради у Београду. Бригада је дала два народна хероја легендарног Живојина Николића Брку и Савку Сашу Јаворину и 29 носиоца партизанске споменице 1941. године.

Тадашњи државни врх Југославије одлоковао је бригаду високим ордењем:

-Орденом Братства и Јединства првог реда

-Орденом заслуге за народ са златном звездом

Борци и потомци Врања поклањају се сенима бораца који су дали животе на Сремском фронту.