Светска федерација

ФАШИЗАМ  НЕМА  ШАНСУ

Генерална скупштина Светске федерације бораца (FMAC) одржаће се од 18. до 22. новембра у главном граду Јордана Аману.

У делегацији СУБНОР-а Србије, заједно са Удружењем ратних и мирнодопских инвалида, биће Драгомир Вучићевић и Мирослав Лазовић.

Светска федерација бивших бораца основана је 1950. године у Паризу и међу осам националних удружења као оснивача налазио се и СУБНОР тадашње Југославије чија је права и обавезе преузео наш Републички одбор и у том својству има значајно место до данашњих дана.

Делегација из Србије ће активно учествовати на заседању у Аману на основу платформе коју је најпре прихватио Комитет за међународну политику и потом верификовало Председништво Републичког одбора.

Генерална скупштина се одржава у време кад се у свету јављају, на жалост, покушаји у појединим државама да фашистичке идеје васкрсавају и величају учешћа квислинга на страни нацистичких хитлеровских окупатора у Другом светском рату. Због тога ће наши представници енергично захтевати да сваки члан угледне и масовне организације, било где да се налази, допринесе спречавању таквих појава у уверењу да фашизам, који је нанео огромну штету и жртве човечанству, нема шансе и без обзира на располућеност планете и ширење ратних пожара у лажном уверењу да се то чину за добробит демократије и слободе народа.

Предвиђено да на пленарном заседању говори амбасадор Драгомир Вучићевић, иначе члан Председништва Републичког одбора и председник Комитета за међународну политику, који ће, поред осталог, нагласити да руководства организација ратних ветерана  Србије придају велики значај раду Генералне скупштине.  Очекујемо да заједничким напорима, у отвореној и демократској дебати, разменом мишљења и искустава, дамо нове подстицаје даљем јачању улоге и одговорности Светске федерације и активнијем ангажовању националних организација у остваривању циљева. Притом имамо у виду приоритете као што су унапређивање и заштита права и интереса ветерана, жртава рата и њихових породица; стварање услова за пуну реинтеграцију ветерана и жртава рата у срединама у којима живе; веће ангажовање Светске федерације ветеран у помоћи националним организацијама и инапређивању свих облика међусобне сарадње; промоцију мира и безбедности у свету, уз пуно поштовање Повеље Уједињених нација и основних принципа међународног права; јачање поверења, разумевања и пријатељских односа међу народима; борба против свих облика дискриминације, расне верске и националне нетрпељивости.

СУБНОР Србије, као један од оснивача Светске федерације ветерана, и Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида, поздрављају дугогодишу успешну сарадњу и добре међусобне односе, које смо заједничким напорима годинама развијали и унапређивали. Ти односи су, на нашу жалост, у извесној мери нарушени одлуком о пријему у Светску федерацију ветерана Организације ратних ветерана тзв. ОВК, на 26. Генералној скупштини у Копенхагену, октобра 2009. године. Та одлука, по нашем дубоком уверењу, како смо то и званично оценили, не одговара политици, карактеру и традицији Светске федерације ветерана. Осим тога, донета је на штету легитимних интереса организација ветерана Србије, због чега је одбацујемо и сматрамо ништавном.

Организације ветерана Србије посебну пажњу посвећују унапређивању контаката и сарадње са сродним ветеранским организацијама суседних земаља,  Европе и шире, како на билатералном, тако и на мултилатералном плану. Ту посебно имамо у виду позитиван развој, последњих година, контаката и сарадње са ветеранским организацијама на простору бивше Југославије. Кроз унапређивање тих односа и сарадње, СУБНОР и УРМВИ Србије дају допринос превазилажењу и негативних последица недавне заједничке турбулентне прошлости на том простору, бољем повезивању народа наших земаља, њиховом зближавању, јачању међусобног поверења и разумевања, у интересу мира, стабилности и безбедности у региону.

Имајући у виду чињеницу да се значајан међународни скуп ветерана, први пут, одржава у веома нестабилном региону Блиског Истока, наша делегација ће изразити пуну подршку легитимним тежњама пријатељског народа Палестине у складу са важећом Резолуцијом УН. Апелујемо исто тако на хитну обуставу трагичних сукоба у Сирији  одбацујући истовремено сваки вид спољнег мешања и довођења у питање суверенитет и интегритет Сирије. Енергично одбацујемо све претње страном војниом интервенцијом против било које земље у региону. Дубоко смо уверени да стране војне интервенције, како сва досадашња трагична искуства показују, звале се оне “хуманитарне“, “пријатељске“ или другачије, осим што директно угрожавају мир и безбедност, остављају иза себе огромне људске жртве и страдања, тешка материјална разарања и друге тешке и трајне последице у земљама које су биле објекат те интервенције.

Делегација Србије ће подсетити учеснике Генералне скупштине на наш предлог резолуције под насловом “Против оживљавања фашизма и величања нацистичке прошлости“. Предлог резолуције изражава забринутост због све присутнијих појава и активности различитих екстремистичких партија, покрета и група у појединим земљама, правдања и величања фашизма и нацизма, скрнављења или уништавања споменика подигнутих у знак сећања на борце против фашизма у току Другог светског рата, постављања споменика и меморијала који славе нацистичку прошлост и неонацизам. Изражавамо очекивање да ће Генерална скупштина енергично осудити наведене негативне појаве и упутити позив свим организацијама ратних ветерана, владином и невладином цивилном сектору у свим земљама да се активно боре против таквих појава у својој средини.