Срем

СЛОБОДА СЕ МОРА БРАНИТИ

Сремска Митровица и Лаћарак обележили су свој највећи празник, Дан ослобођења 1. новембар, присуством великог броја грађана, бораца НОР-а, многобројних званица и гостију. Посебно је значајно присуство Председника РО СУБНОР-а Србије проф.др. Миодрага Зечевића, члана председништва др Мирољуба Васића, представника амбасада Руске Федерације, Украјине, Белорусије и Азербејџана.

На свечаности су биле присутне делегације одбора СУБНОР-а из: Руме Шида, Инђије, Старе Пазове, као и Сомбора, Апатина, Вршца, Врбаса, Бечеја, Ковачице и бројних месних удружења. Биле су и делегације из бивших југословенских република, Бијељине, Дистрикта Брчко, Шековића, Братунца, Тузланског кантона, Вуковара, Славонске Пожеге, Петриње и многих других, чији су борци заједно са Сремцима, водили битке против фашистичког зла у Другом светском рату. Веома је важно нагласити да је велики број делегација СУБНОР-а из Србије (Чачка, Неготина, Тополе)  присуствовао свечаности и заједно положили венце на споменик у Сремској Митровици и Лаћарку.

Делегација ПО СУБНОР-а Војводине, на челу са председником Светомиром Атанацковићем, дала је значајан допринос како би се овај најзначајнији датум квалитетно обележио.

Председник ГО СУБНОР-а Сремска Митровица и МУ Лаћарак, Рада–Бата Корица, изразио је посебно задовољство, што се без обзира на временске прилике одазвао позиву тако велики број гостију. Нагласио је да збратимљени са ОО СУБНОР-а Шумадије и Србије можемо много утицати на све активности у целини.

Председник ПО СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник РО СУБНОР-а Србије посебно је истакао: „Сремска Митровица, Лаћарак и читав Срем, дали су огроман допринос у сламању фашистичке немани на подручју читавог Срема, Србије и тадашње Југославије. За слободу је поднета огромна жртва, дати су небројени животи бораца народноослободилачке антифашистичке борбе. Страдало је на хиљаде недужних грађана од усташких крвника у надлежности Виктора Томића. Многи су убијани на лицу места, а велики број је упућиван у логоре Јасеновац, Стара Градишка, широм Немачке, где су остављали своје кости. Данас, када прослављамо 68. годишњицу слободе, борци НОР-а воде поново једну тешку битку, против свих оних, а посебно потомака квислинга и колаборације, који желе и упорни су у томе, да кривотворењем и фалсификатима прикажу историјске чињенице на други начин, величајући слуге окупатора и издајнике свога народа. Дижу се споменици онима који су нанели највише зла своме народу у ликовима као што је Дража Михаиловић, Димитрије Љотић и други, а споменике народних хероја – партизана који дадоше своје животе у борби против фашизма, руше и скрнаве на свим подручјима Србије.Нико нема право нити мандат да славну народноослободилачку борбу и њене борце минимизира и лажима скрнави ликове тих храбрих партизанских бораца. Упорност у фалсификовању историје и тековина НОБ је толико прљава, да се снимају мамутске ТВ серије, о храбрости и заслугама четничких хорди са „Равне горе“ на челу са како каже Радош Бајић командантом Дражом Михаиловићем. Серија се снима новцем грађана од противзакона уведене претплате на тзв. „јавни сервис грађана“ Три су основна постулата људских права, а то су: право на живот, право на слободу и право на рад. У данашњој Србији сва та, тако често изговорена људска права су угрожени. Борци НОР-а су након велике победе над фашистичким окупатором скоро пола века градили бољи живот за генерације које долазе. Наша деца са завршеним школама и факултетима морају да траже право на рад у другим земљама. У земљи Србије нема ни једног фабричког димњака из којег се вије дим,  као доказ да та фабрика ради и производи. Наводна демократија или како то кажу „транзиција, уништила је све што је пола века грађено и изграђено“.

Приређен је и културно-уметнички програм, учешћем ученика основне школе, што је посебно допринело прослави дана ослобођења.