Међународна сарадња

СТОП ЗА ФАШИСТЕ

Поводом напада мађарских неофашиста на председника Међународне федерације покрета отпора и антифашиста (FIR) крајем аугуста у Будимпешти, СУБНОР Србије је упутио изразе солидарности Ханти Вилмошу који је и лидер мађарских антифашиста (MEASZ).

Како извештава гласило ФИР-а у билтену за октобар, о нападу су обавештени сви мађарски медији. Одржана је и конференција за иностране медије у Будимпешти. Случај је наишао на најширу солидарност, не само у Европи него и у свету. Осим из саме Мађарске, снажну солидарност изразиле су: Аустрија, Белгија, Боливија, Данска, Француска, Немачка, Велика Британија, Грчка, Норвешка, Пакистан, Перу, Португал, Румунија, Русија, Србија и Сједињене Америчке Државе

Посебно се помињу изрази солидарности примљени од „Анти-дефамационе лиге“ из САД и написи низа филијала Организације социјалистичке омладине широм света.

Нека удружења ФИР-а послала су писма мађарским амбасадама у којима протествују против ових инцидената (СУБНОР Србије). На допис Удружења логораша у Аустрији одговорио је амбасадор Мађарске у Бечу и у ширем тексту нагласио да је веома цени Ханти Вилмоша и његову улогу у међународном покрету бораца да се заустави фашистичка идеологија.