Други пишу

ДРАЖА И ЧЕТНИЦИ БИЛИ КВИСЛИНЗИ

После својевременог скандалозног изгласавања у Скупштини Србије, кад су посланици под вођством Демократске странке и Бориса Тадића законом изједначили партизане и народноослободилачки  антифашистички покрет у Другом светском рату са четницима Драже Михаиловића, захтев СУБНОР-а Уставном суду је тек после неколико упорних година прихваћен.

Правда је задовољена и враћена у стварност свима позната истина да су четничке снаге, заједно са командантом, били верни савезници и сарадници немачких и италијанских окупаторских снага.

Настојања присталица Михаиловића, разне политичке групације, потомци четничких егзекутора и њихове присташе, млађани и не ретко недоучени или из разних побуда ангажовани историчари, поједини медији и даље не мирују и свим дамарима се упињу да укаљају славну прошлост Србије и земљу пребаце у табор губитника. Такви недоказиви покушаји помрачују и слом фашизма и негирају победу савезника, бриљантне битке и жртве Црвене армије и америчких, британских, француских снага заједнио са нашим партизанима у спасавању Европе од једне од највећих пошасти у 20 веку – хитлеровске нацистичке инвазије и систематског уништавања народа.

У низу реаговања после одлуке Уставног суда забележен је и иступ Бориса Тадића у улози актуелног председника ДС, али и бившег председника Србије, који је, да се не заборави, потписао указ по којем је закон о изједначавању партизана и четника ступио на снагу. А зна се, да подсетимо, Драже Михаиловића се током рата одрекао и врховни командант његових јединица, краљ Петар II.

Борис Тадић је о овај теми, о четницима, занимљиво је, говорио на Хрватској телевизији, где је посведочио и да је из партизанске породице. Водитељ емисије је поставио директно питање:
”Да ли је Дража Михаиловић био квислинг?”.

Борис Тадић је застао за тренутак и потврдно климајући главом одговорио:

”Да, био је… Калкулисао је, није улазио у окршај са окупатором”.

Изјава бившег шефа државе, који је, да поновимо, озваничио закон о изједначавању права у Другом светском рату тих истих квислинга о којима накнадно има мишљење, привукла је интересовање јавности. Из дневника ”Данас”, излази у Београду, преносимо анкету из рубрике ”Политика” објављене 31. октобра на другој страници листа.

”Данас” мишљења објављује под насловом ”Како коментаришете изјаву Бориса Тадића да је Дража Михаиловић био квислинг?”.

Зоран ПУСИЋ, председник Грађанског одбора за људска права у Загребу:

”Стоји то што је Тадић рекао. Дража Михаиловић је почео као један од ретких вођа покрета отпора у окупираној Европи. И да су га Немци 1941.ухватили, сигурно би га стрељали. Али историјска је чињеница да је касније колаборисао са Италијанима, па онда и са Немцима. Главни проблем су злочини за које је Дража знао још 1942. углавном према муслиманима, а ништа није учинио да се зауставе. Тадићева изјава била је одмерене и за хрватске и за српске прилике, а у обе се у историју умешала идеологија. Лако је мени критиковати Михаиловића и четнике у Загребу. То треба  радити тамо где постоје бројни апологети четника, као што у Хрватској, пре свега, треба критиковати усташе”.

Драшко ЂУРАНОВИЋ, уредник Портала аналитика из Подгорице:

”Изјава Тадића као лидера најјаче опозиционе странке у Србији је од изузетног друштвеног и политичког значаја. Његово децидно признање квислиншке улоге четничког команданта Драже Михаиловића је и одлучна оцена о једном политичком покрету о којем постоје полемике. Проблем је што је власт у којој је био и Тадић у државном смислу изједначила улогу четника и партизана и што је и једне и друге прогласила борцима против окупатора.. Поставља се питање је ли реч о накнадној памети Тадића и зашто није нашао за сходно да интервенишем док је био на власти”.

Миодраг ЗЕЧЕВИЋ, председник СУБНОР-а:

”Представници СУБНОР-а су дуго година имали спор са Борисом Тадићем, јер је он био један од оних политичара који је подржавао политику рехабилитације фашистичке прошлости. Када је доношен Закон о рехабилитацији и Закон о изједначавању четника и партизана, сви су се позивали на њега и истицали да се он залаже за доношење тих аката. Кад је у Србију долазио Дмитриј Медеведев, Тадић је у неколико наврата одбио да каже да су партизани ослободили Београд, па је на крају на то указао сам Медведев. Због свега тога прилично сам изненађен његовом изјавом”.