САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 869784Укупно посета:
  • 2664778Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЗЛОЧИНИ  СЕ  НЕ  ЗАБОРАВЉАЈУ

Поводом 72. годишњице зверског убиства антифашиста и родољуба које су 29. априла 1944. године заклали четници ДМ и Недићева СДС у селу Црквенцу (на месту Дивотин) код Свилајнца, СУБНОР Поморавља и Свилајнца организовао је комеморативни скуп.

Учествовали су чланови борачке организације, РВИ, Удружења добровољаца 1912-1918, представници Месне заједнице и запослени у предузећу “НАВИП” из Црквенца. На скупу је председник СУБНОР-а Свилајнац Миле Тошић истакао да се дан страдања не сме и не може заборавити и да патриотизам и љубав према отаџбини нема цену.

У име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића обратио се пуковник проф. Жељко В Зиројевић: ”Жртвовање за прогрес и слободу и против непријатеља, предратног комунисте Михаила Јовановића Мике, песника Чедомира Протића, фотографа Витомира Савића, Душана Китића обућара, Ивана Димитријевића службеника, Петра Лазаревића месара, Душана Миљковића радника и Илије Бућана свештеника који је оптужен да крст носи на грудима а петокраку у срцу, вечно ће остатити у сећању сваког поштеног човека. А они што желе да повампире зликовце и издајнике неће имати упориште у генерацијама који чувају, баштине и воле слободу”.

После комеморације одржана је седница Општинског одбора СУБНОР-а Свилајнац и одређени задаци за наредни период. Посебно место има обнављање спомен куће народног хероја Лазе Стојановића кога су зверски убили Недићевци током Другог светског рата. Иначе, медији су одлично пропратили целокупну ову активност.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Свилајнац

  • pedjaza каже:

    Divotin je samo jedno u nizi stradališta nedužnog antifašistički nastrojenog stanovništva, čiji pogubitelji su bili pripadnici onih formacija čije bi vojskovođe neki hteli da rehabilituju, pa još i proglase antifašistima i patriotama.
    Međutim, istorija se realno ne može menjati, uprkos brojnim dugogodišnjim pokušajima da se to učini. Ni negiranje ili umanjenje kvislinških zločina, ni diskredidaticija i nipodaštavanje partizanske borbe i njihovih podviga, neće moći da izbriše ono što je zapisano u istoriji. Ono što se dogodilo, ne da se promeniti.

ЧЕСТИТАМО

4. ЈУЛ

ДАН БОРЦА!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.