Свилајнац

Свилајнац

ЗНАМЕН СЛОБОДЕ И ПОБЕДЕ

Пре 76 година на брду Хум формирана је прва Ресавска партизанска чета. Тим поводом је СУБНОР Свилајнца организовао скуп и полагање венаца на спомен обележје.

Венце су положиле делегације СУБНОР-а Србије, Шумадије, Крагујевца, Јагодине и Свилајнца, као и Општински одбор СПС. О значају Ресавске чете и њеном борбеном путу говорио је председник СУБНОР-а Свилајнац Миле Тошић. У име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића обратио се потпредседник, пуковник проф. Жељко В. Зиројевић који је истакао да народ Ресаве, вођен духом Стевана Синђелића и његових Ресаваца, није прихватио срамну капитулацију 1941. године већ је под руководством КПЈ и Лазом Стојановићем (кога су мучки убили недићеви жандарми и обесили 9. фебруара 1943. године) тог 26. јула подигao пролетерски знамен слободе формирајући прву борбену партизанску чету.

Тог дана је у логор на Хуму широко развијена партизанска црвена застава на којој је била извезена петокрака са српом и чекићем. Борци те чете су извели прву акцију код села Црквенца и разоружали групу жандарма.

Из првог строја Ресавске партизанске чете од 26 бораца живот за слободу положило је њих 18. СУБНОР Србије је трајни симбол антифашизма и патриотских традиција и слободарства.