Тимочка крајина

ВОЈСКА И НАРОД ЈЕДАН ТИМ

Полагањем венаца на споменик палим борцима Тимочке крајине у Зајечару је почела свечаност обележавања дана Војске Србије.

Одржана је и свечана академија на којој су проглашени победници такмичења ученика основних школа у литерарним радовима о празнику.

Српска војска слави дан кад је 1815. године на Цвети подигнут Други српски устанак против отоманске власти.

На споменик палим борцима на Тргу ослобођења у Зајечару венце и цвеће поводом Дана Војске Србије положиле су делегације команде гарнизона Зајечар, представници града, СУБНОР-а, породице погинулих припадника војске

Према речима пуковника Владице Вучковића, са државног и војног аспекта датум је препознат као један од историјских прекретница које је довело до стварања савремене српске државе и модерне војске.

„Захваљујући изузетном залагању, високим стручним квалитетима и одговорношћу, постигли смо значајне резултате у обуци, а посебно извршавајући задатке на обезбеђењу административне линије према Косову и Метохији и контроли копнене зоне безбедности“.

У зајечарској касарни су проглашени победници такмичења ученика основних школа у литералним радовима.

Другу награду за „Песму о војнику“ на литерарном конкурсу поводом Дана Војске добио је Александар Живковић, ученик седмог разреда Основне школе „Десанка Максимовић“.