САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819337Укупно посета:
  • 2564451Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

МИЛАН НЕДИЋ НИЈЕ РЕХАБИЛИТОВАН

Правда је најзад победила у најезди, најблаже речено, несхватљивих правосудних одлука после петооктобарског пуча кад су поједине судије у реваншистичком замаху готово листом почеле да рехабилитују доказане сараднике окупатора у Другом светском рату. Најновија вест из правосуђа охрабрује и, у исто време, доказује да је Република Србија чврсто на позицијама антифашизма као цивилизацијске тековине.

Апелациони суд правоснажно је одбио – јавља РТС – рехабилитацију српског председника владе за време хитлеровске окупације у Другом светском рату Милана Недића.

Апелациони суд је потврдио одлуку Вишег суда у Београду од 11. јула 2018. године, када је одбијен захтев за рехабилитацију Милана Недића.

Тим захтевом тражено је да се утврди да је генерал Милан Недић лишен слободе без судске или административне одлуке као жртва прогона из политичких и идеолошких разлога.

Подносиоци захтева сматрали су да је ништаво решење Трећег народног среског суда за град Београд од 31. јануара 1946. године о конфискацији имовине генерала Милана Недића од дана доношења и да су ништаве све његове правне последице.

Недић је на почетку Другог светског рата био постављен за председника  Владе народног спаса, која је била марионетска влада немачке окупационе власти чији је задатак био да лакше угуши устанак у окупираној Србији.

Као премијер српске владе у Другом светском рату, Недић је сматран одговорним за Холокауст и логоре попут злогласног на Бањици и прогоне антифашиста. Фасциниран немачким националсоцијализмом,  покушао је да уреди Србију по угледу на Трећи рајх.

Са ослобођењем Србије побегао је са Немцима у Аустрију, покушавајући да организује отпор новој југословенској држави.

После немачког пораза предао се западним савезницима, који су га изручили југословенским властима.

Милан Недић није био осуђен, а према званичним ондашњим извештајима извршио је самоубиство.

СУБНОР Србије, државотворна многољудна антифашистичка организација, дуги низ година је аргументима и јавним протестима тражио да се прекине са фалсификовањем историје и накнадним фризирањем података о људима и догађајима везаним за Други светски рат не величају доказани сарадници хитлеровског Трећег рајха и тиме искривљује бриљантна и убедљиво призната слика о Србији која је у првом реду победника допринела са малим бројем савезника величанственој победи над злочиначким фашизмом и његовим поклисарима.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Ведро
07:0017:45 CEST
СубНедПон
min 11°C
26/11°C
27/10°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.