САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863322Укупно посета:
  • 2654559Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

НИКО НЕМА ПРАВО ДА МЕЊА ИСТОРИЈУ

Полагањем венаца на споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора почело је обележавање јубиларне 70. годишњице ослобођења Титела и околних села.

Скуп су поздравили председник СУБНОР-а Тител Љубомир Буљин и председник Општине Милан Настић. У великој сали окупили су се борци НОР-а, и омладина, представници Војске Србије, Удружења пилота и падобранаца АП Војводине, а председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије Светомир Атанацковић  је говорио о времену тешких и крвавих борби за слободу и поред осталог истакао:

„У другој половини 1944. године почеле су завршне борбе за ослобођење. У Војводини, окупираној и подељеној, већ 1. октобра 1944. године ослобођена је Бела Црква, 2. октобра Вршац и редом. Ослобођењем Панчева, 6. октобра 1944. године, формирана је чувена 12.Војвођанска ударна бригада, која је са операцијом ослобођења Баната и кумулативном жестином са јединицама Црвене армије јуришала на Тител. На брду знаном као  „калварија“ биле су јаке позиције непријатеља, снажна артиљерија, Тиса, набујала и добро брањена стварала је проблеме при форсирању и завршетку борби за ослобођење насеља тителске општине.

Јуриш за јуришем створио је услове и победу над бројно јачим и наоружаним фашистима. Незаборавно је било весеље народа што је након погрома и страдања од фашистичких снага Немаца и Хортијеве Мађарске дошао крај.

Данас, борци, њихови потомци и свеколики поштоваоци, на плећима носе истину и заштиту тековина народноослободилачке антифашистичке борбе. Појављују се потомци ратне колаборације и квислинштва са лажима да су наводно била два антифашистичка покрета и да се водио братоубилачки грађански рат. Нити је рат био грађански нити су постојала два покрета. Историја познаје само један, народноослободилачки партизански покрет, то знају сви  и нико нема право да истину и точак историје мења са праваца који је зацртан током  величанствене борбе, то зна и читав мирољубиви антифашистички свет, само не тамо неки Антић или Димитријевић.

На свечаности су надахнутим рецитацијама учествовале ученице Средње техничке школе „Милева Марић“ из Титела”.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.