САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 863323Укупно посета:
 • 2654560Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

И ДАЉЕ ЧЕКАМО…

СУБНОР Србије, антифашистичка борачка организација са преко 100 хиљада чланова, обратио се недавно, писмом са потписом председника проф.др Миодрага Зечевића, Председнику Републике Томиславу Николићу.

Текст је, са најзначајнијим изводима, објављен у разним медијима. Председник није, међутим, нашао за потребно да се на било који, нама познат, начин изјасни, па је професор Зечевић упутио г.Николићу ново писмо, са којим упознајемо чланство и јавност.

“Господине Председниче, СУБНОР Србије обратио Вам се писмом 6.октобра 2014. године у коме је на основу реаговања организација Савеза бораца, антифашистичких покрета и бројних колективних чланова СУБНОР-а предложио да се проф.Оливер Антић, саветник Председника Републике због деловања супротно политици коју води Влада Србије и политичког понашања  у својству саветника Председника Републике замени са функције и повуче наводно дата сагласност за  именовање на место амбасадора.

СУБНОР је до сада већ реаговао указујући на недозвољено деловање  саветника проф. Антића, али Ви нисте одговорили, нити се изјаснили о ставу везаном за његово деловање као саветника на реахбилитацији фашистичке прошлости у Србији.

У међувремену, од упућивања другог писма у коме смо изнели  предлоге који су остали без одговора, добили смо бројне захтеве организација СУБНОР-а и антифашистичких опција да тражимо Ваше изјашњавање  поводом поменутог предлога.

Ми и даље, господине Председниче, не верујемо да саветник Оливер Антић, изражава Ваше ставове о питањима о којима се изјашњава, али изостајање  реаговања на наш предлог, схвата се, не само од СУБНОР, већ целе српске и југословенске јавности, као да Ви стојите иза тих ставова и да он заступа Ваше гледиште.

Код нас, у Србији, „ћутање значи одобравање“ – стоји у писму које је Председнику Републике Србије Томиславу Николићу упутио, у име Републичког одбора, председник СУБНОР-а Србије проф. др Миодраг Зечевић.

Print Friendly, PDF & Email

9 реаговања на Писмо председнику

 • Lune каже:

  Hm,hmm.. novi “Rados Bajic” nije ovaj koga znamo, pravi je rodjen u Livnu i tvrdi”
  “Osoba koja se danas predstavlja kao maršal Tito u stvari nije pravi Josip Broz Tito, već da je reč o ruskom agentu koji je ukrao njegov identitet 1937. godine”
  Markul je, u razgovoru sa agentima FBI, izrazio zabrinutost oko pravog identiteta Josipa Broza Tita.
  Ovaj izveštaj se nalazi u jednom od stotina hiljada dokumenata sa kojih su američke vlasti nedavno skinule oznaku poverljivosti.
  Tamo piše: “Gospodin Markul smatra da osoba koja se danas predstavlja kao maršal Tito u stvari nije pravi Josip Broz Tito, već da je reč o ruskom agentu koji je ukrao njegov identitet 1937. godine, kada pravi Tito nestaje u Rusiji.”
  U dokumentu se navode informacije o samom Markulu, za kog se zna da je rođen 1909. godine u Livnu i da je postao američki državljanin 1944. godine. U SAD je emigrirao 1936, a učestvovao je i u Drugom svetskom ratu kao član američke vojske.
  “Pravi Tito nije imao kažiprst i srednji prst na levoj ruci”
  Markul je tvrdio kako je pravi Broz bio visok oko 180 centimetara, a da je čovek sa kojim se sastao 1953. godine bio visok tek nekih 160 centimetara
  U izveštaju piše da nije sigurno koliko su informacije koje on daje tačne, ali se navodi i njegova tvrdnja da je on “socijalista i da želi da pruži informacije koje bi mogle biti važne za bezbednost Sjedinjenih Država”.
  Markul je posetio Jugoslaviju 1953. godine i u dve odvojene prilike razgovarao sa Titom. Prilikom prve posete je primetio da Tito ima svih deset prstiju na rukama, pa dodaje kako pravi Tito nije imao kažiprst i srednji prst na levoj ruci. Takođe je primetio kako je Tito iz 1953. veoma obrazovan i da odlično svira klavir, što se nije podudaralo sa njegovim pređašnjim saznanjima o Brozu.
  Još jedna stvar koja se nije uklapala je Titova visina. Naime, Markul je tvrdio kako je pravi Broz bio visok oko 180 centimetara, a da je čovek sa kojim se sastao 1953. godine bio visok tek nekih 160 centimetara. On dodaje da je ovaj “novi” Tito imao blagi ruski naglasak i govorio mekim glasom, dok je onaj stari govorio oštrije i grublje, a u izveštaju piše i da je pravi Tito, onaj koji je nestao u Rusiji 1937. godine, bolovao od tuberkuloze.
  Markul je “starog” Tita upoznao 1928. godine u Jugoslaviji, a video se sa njim u Parizu 1935. ili 1936. godine i dodaje da je čvrsto ubeđen u to da je taj čovek pravi Josip Broz.
  Nakon sastanka sa “lažnim” Titom, Markul odlazi za Zagreb u posetu svojoj sestri Ani, sa kojom deli svoje sumnje, nakon čega njen suprug, izvesni Boris Gorić potvrđuje da i on nije siguran u Titov identitet, kao i da je to stvar o kojoj se šuška širom Jugoslavije.

   • Lune каже:

    Koncertom u Beogradskoj areni pred 15.000 srboidnih obožavalaca, Riblja Čorba i četnički vojvoda Borisav Bora Đorđević obeležili su 35 godina rada i patriotskog zalaganja, petnaest godina u rock and rollu i dve decenije u nacional-četnolikom bauljanju. Razume se da su takav trenutak svojim prisustvom uveličali Vojislav Mick Koštunica i Slobodan Keith Samardžić, pojačani boljim i šarenim polovinama.
    Nakon telefonskog i ad-hoc sazvanog vikend Glavnog odbora DSS na kome se raspravljalo da li je Vojislav Koštunica “Too old to rock’n’roll and too young to die”, odlučeno je da da večiti, počasni i jedini predsednik ove dorćolske stranke, pojačan potpredsednikom i narodnim poslanikom Slobodanom Samardžićem, poseti koncert Bore Đorđevića. Pod tačkom razno, verovatno na inicijativu avangardnog Nebojše Bakareca, odlučeno je da se Koštunica u javnosti pojavi kako dolikuje događaju – u kožnoj jakni koja asocira na rock’n’roll, why not i na “Hell Angels”?
    Rečeno, odlučeno i učinjeno, Koštunica i Samardžić, u društvu supruga sa mladalačkim frizurama, pojavili su se u Beogradskoj areni pred sam početak koncerta kada je, što je bilo razumljivo i očekivano obzirom na VIP goste, “najveća dvorana na Balkanu utonula je u mrak”, kako javljaju rokerske Večernje novosti.
    Visoki dužnosnici DSS posebno su radosno cupkali u sedištima prilikom izvođenja pesme koja kao da govori o predsednikovoj političkoj biografiji “Ja ratujem sam”, potom i uz hašku tužbalicu “Tu nema boga, nema pravde”, ali i na reči neformalne stranačke himne “Mrtva priroda” i zaveta “Ostani đubre do kraja”, dok je pravi DSS tehno-trans nastupio prilikom izvođenja pesme “Pogledaj dom svoj, anđele” koju Koštunica sigurno doživljava kao odu Nikolaju Velimiroviću.
    Programski zaokret: If you wanna hang out, you’ve got to take her out – cocaine!
    Nepravdeno bi bilo ne istaći da je koncertu Riblje Čorbe prisustvovala i članica Upravnog odbora NIS Danica Drašković, mladalački nastrojena ali upadljivo bez Vuka koji valjda više voli grupu Smak.
    .

   • Lune каже:

    Pozajmljen komentar
    …………………………
    SPO me je naveo na razmisljanje te stoga u stilu emila Zole Optuzujem Josipa Broza: 1) Zato sto je pobednik. 2) Zato sto je Jugoslaviju uveo u red evropskih sila sa kojom je bilo gotovo nemoguce manipulisati( imate paralelu sa danasnjim miki maus drzavama od EX YU) 3)Zato sto je uveo zivotni standard o kojem mi danas mozemo da sanjamo 4 ) Zato sto je svojom harizmom od jedne nebitne drzave , napravio lidera u bloku nesvrstanih. 5 ) Zato sto je pod njegovom “tiranijom i diktaturom” Drzava bila u stanju opsteg nepoznavanja kriminala(ne znam da li je iko zakljucavao vrata u to vreme). 6) Zato sto u njegovo vreme nisu izmisljeni Tajkuni -koji su se preko noci obogatili na narodnoj muci . 7) Zato sto u njegovo vreme je bilo nepojmljivo da politicari koji sede u CK , mogu da budu tako bahati i korumpirani (za to je isla glava sa ramena ). Eto za to ga optuzujem i drago mi je da nas je SPO uveo u svetlu buducnost i prosperitet . Hvala vam na sve sto ste do sada ucinili za narod . Ostavljacemo vam cvece ispred vasih kuca na Dedinju u znak zahvalnosti , sto ste nas oslobodili komunizma i diktature ! Da vas nije bilo ne bi smo ni znali koliko je losa bila ta diktatura !

 • SUBNOR-ac каже:

  Bez politike ništa tako dok SUBNOR ne osnuje svoju stranku nemože ništa da očekuje ni od predsednika a niti od bilo kog drugog državnog organa da, niti neko od sadašnjih državnih organa i političara, fermaju to što zahteva SUBNOR oni SUBNOR smatraju udruženje baba i deda, tako ukoliko hoćete da imate uticaj osnujete boračku partiju.

  • SUBNOR-ac каже:

   To što SUBNOR ima oko 100.000 članova ne znači ništa za vlast i predsednika jer su penzinoneri brojnija populacija od drugih starosnih kategorija samim tim vlast smatra da od tih 100.000 90% čine penzioneri (babe i dede) što nije daleko od istine, stoga ukoliko hoćete da se čuje vaša reč treba da uđete u parlament ovako kroz udruženje i uz povremeno i učestalo naglašavanje političke neutralnosti niti će vas ko čiti niti će vam ko odgovoriti na vaše zahteve to je bolna ali istinita činjenica. Vas predsednik i vlast tretira isto kao i četnička boračka udruženja nemate ništa bolji tretman od njih za razliku što oni imaju svoje partije dok vi niste politički angažovani što vas dovodi do samouništenja.

   • pedjaza каже:

    SUBNOR-ac je, nažalost, u mnogo čemu u pravu, pogotovo kada je u pitanju odnos vlasti prema SUBNOR-u. Državni organi se sete SUBNOR-a samo onda kada to njima odgovara, da bi pred pojedinima iz Evrope i sveta pokazali kako navodno poštuju antifašističke vrednosti, jer im se to beleži kao pozitivni poen. Nije bilo tako davno, pa nismo zaboravili da su se gotovo svi iz sadašnje vlasti i parlamentarne opozicije (sa izuzetkom SPS-a) ruglali tekovinama NOR-a i antifašizma. Dizali su i skianjali spomen-obeležja narodnih heroja, menjali nazive ulica, mostova, naselja i ustanova koja su nosili imena učesnika tog rata, značajnih bitaka, datuma, AVNOJ-a i drugih svetlih istorijskih tekovina. Menjali su nastavne sadržaje iz istorije, potiskujući ili izbacujući delove koji su se odnosili na slavnu borbu partizana, vrhovnog komandanta oslobodilačke vojske, Josipa Broza Tita, pa čak išli i dotle da su borbu antifašista protiv domaćih izdajnika nastojali da prikažu kao građanski rat, a kokardu stave u istu ravan sa crvenom petokrakom-zvezdom. I ako se oko mnogih stvari nisu slagali, kod diskreditacije antifašističkih vrednosti su bili veoma složni, s tim što su neki bili više, a neki manje uporni u njenom nipodaštavanju.

 • pedjaza каже:

  Neodgogovaranje predsednika Republike na pismo upućeno od srane SUBNOR-a Srbije, 6. oktobra ove godine, ni ni čudi mnogo, imajuči u vidu predsednikovo ponašanje u dane obeležavanja sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda i Srbije od fašizma. Posebno iznenađuje što je prilikom svog obraćanja na vojnoj paradi, 16. oktobra, predsednik mnogo više govorio o
  Prvom svetkom ratu, nego o antifašističkoj borbi i oslobođenju Beograda, što je bio glavni razlog organizovanja te parade. Još ako tome dodamo da se Tomislav Nikolić, nakon stupanja na funkciju šefa države, nije odereko titule četničkog vojvode koju mu je početkom devedesetih godina prošlog veka dodelio Vojislav Šešelj, a istupio je iz stranke koja ga je predložila za najvišu državnu funkciju i čiji je čak i lider bio, onda ne čudi ni što nije odgovorio na pismo SUBNOR-a, niti preduzeo bilo kakve mere u vezi njegovog savetnika, Olivera Antića.

 • Lune каже:

  .
  Teme o kojima se decenijama šaputalo – likvidacije “narodnih neprijatelja” u režiji OZNE, skrivanje masovnih grobnica, politička suđenja, progon seljaka i kulaka, stradanja na Golom otoku i u drugim zloglasnim logorima okosnica su dokumentarnog filma “U ime naroda“ čija je premijera zakazana za 22. oktobar u Domu sindikata.

  Ostvarenje se naslanja na kontroverznu izložbu “U ime naroda! Politička represija u Srbiji 1944-1953″, koju je za nepunih pet meseci u Istorijskom muzeju videlo 36.000 ljudi.

  Režiju, od autora izložbe dr Srđana Cvetkovića saznajemo – potpisuje Milutin Petrović.

  „Film obiluje audio, video i dokumentarnim zapisima koji prate vođenje kroz postavku, kao i utiscima i komentarima brojnih javnih ličnosti, istoričara i umetnika, među kojima su Dušan Kovačević, Goran Marković, Jelisaveta Karađorđević, Pero Simić, Predrag Marković, Lazar Ristovski, Lazar Stojanović“, počinje priču Cvetković dodajući da je film “korak napred u odnosu na izložbu na kojoj su u okviru četiri scenskotematske celine posetioci mogli da vide više od 1.000 eksponata vezanih za “narodne neprijatelje”: lokacije masovnih grobnica, originalne akte OZN-e, autentične fotografije, lične predmete stradalih“.
  U dokumentarac su inkorporirane i sekvence iz antologijskih ostvarenja koja su obeležila domaću kinematografiju, poput “Zasede” Živojina Pavlovića, “O pokojniku sve najlepše” Predraga Antonijevića, “Tito i ja” Gorana Markovića, a apostrofirajući ono što mu je žao što nije ušlo u film.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.