Традиција

ТАКО ЈЕ БРАЊЕНА СЛОБОДА

Поводом 27. марта 1941. године када, су родољуби и антифашисти одбили срамни Тројни пакт који је потписала краљевска Влада Цветковић-Мачек са фашистичком хитлеровском Немачком, СУБНОР Крагујевца је организовао трибину.

Тог мартовског дана 1941. и у Крагујевцу су одржане масовне демонстрације радника, сељака и ученика, слободољубивих грађана Шумадије.

Један од учесника 27. марта 1941. године, касније припадник Друге шумадијске бригаде НОВЈ, сада 90- годишњи Властимир Власта Божиновић, родом из села Лужница код Крагујевца, изнео је на трибини сећање: „Био сам ученик другог разреда крагујевачке гимназије. На пола часа ушао је служитељи рекао да изађемо у двориште јер се иде на демонстрације. Ми смо изашли а већ су ту били ученици виших разреда са високо подигнутим паролама на којима је писало „Београд – Москва“, „Боље рат него пакт“, „Боље гроб него роб“, „Сетите се Карађорђа, сви на устанак“.

 Кренули смо кроз град, умешали се у масе грађана и стигли у парк. На митингу је говорио Мијалко ТодоровићПлави (касније проглашен за народног хероја). У име Војно – техничког завода радницима, студенатима, сељацима и нас ђацима говорио је Лазар Колишевски, радник у заводу, члан КПЈ, он је позивао присутне да се одупру фашизму и да узму судбину у своје руке. Узвикиване су пароле о јединству са Совјетским Савезом, „Живео СКОЈ“, „Живела Комунистичка партија”.

Тога дана смо показали пуно јединство и одлучност да бранимо своју земљу од фашистичких завојевача” – испричао је времешни Власта Божиновић на трибини СУБНОР-а у Крагујевцу поводом мартовске побуне и народа Шумадије што је у марту 1941. краљевска влада потписала пакт са хитлеровском и потом окупаторском Немачком.