Шумадија

ШКОЛСКИ  ЧАС  О АГРЕСИЈИ

Поводом 18. година НАТО агресије на СРЈ, широм Шумадије одржане су комеморативне свечаности. У свим школама први час је посвећен том срамном нападу на суверену државу.

У Крагујевцу, у касарни „Милан Благојевић”, венце на спомен обележје погинулим припадницима Војске Србије положиле су делегације Скупштине града, Војске Србије, СУБНОР-а, Удружење ратних и мирнодопских војних инвалида, Удружење потомака старих ратника 1912-1920, Удружење ратних војних инвалида и чланови породица погинулих припадника Војске Србије. Скупу се обратио командант гарнизона ппук. Стојан Симијоновић говорећи о одбрани земље 1999. године.

У центру Крагујевца, на спомен обележје погинулима у ратовима 1991-1999. године, венце су положиле делегације Скупштине града Крагујевца, Војске Србије, СУБНОР, Удружење РМВИ, Удружења РВИ и ППБ, Удружење потомака старих ратника као и чланови породица погинулих припадника Војске Југославије. Присутнима се обратио председник Скупштине града Крагујевца Мирослав Петрашиновић.

У Рачи је, у Дому, културе приказан документарни филм „Мама ће да ме роди поново“ посвећен погинулој деци у НАТО агресији. Том приликом у чланство СУБНОР-а примљено је осам чланова. Манифестацију организовали су СУБНОР Рача, Библиотека Рача и Културни центар. У име СУБНОР-а Србије и председника Душана Чукића говорио је потпредседник СУБНОР-а пуковник проф. Жељко В. Зиројевић: „СУБНОР чува, заједно са свим патриотским снагама, сећање на погинуле у бесомучној и ни са чим изазваној НАТО агресији. А као и увек смо спремни да бранимо слободу, интегритет и суверенитет наше отаџбине”.

У Рековцу су положени венци на спомен обележја погинулим припадницима МУП-а и Војске Југославије као и на спомен обележје потпуковнику Горану Остојићу који је живот изгубио у борби против шиптарских терориста на Косову и Метохији. Ученици основне школе су извели реситал посвећен, а на свечаној седници СУБНОР-а говорио је пензионисани пук. ВЈ Драган Мадић. Слично је било у Лапову, Тополи и Книћу.