Београд

ПРОЛЕТЕРИ УВЕК У СТРОЈУ

У складу избора у организацијама СУБНОР-а, Секција бораца, потомака и поштовалаца Прве пролетерске Народноослободилачке бригаде одржала је скупштину.

Скуп је отворен свечаном песмом СУБНОР-а „Партизан сам, с тим се дичим“ и химном пролетера „Интернационалом“ коју су борци бригаде певали после пријема првог строја Врховног комаданта друга Тита у Рудом 21. децембра 1941. године.

Изборној скупштини присуствовао је председник Градског одбора СУБНОР-а Београда Бора Ерцеговац. Скупштини су се одазвали и представници секција ратних јединица у оквиру београдске организације.

У Извештају о четворогодишњем раду наведен је, поред осталог, добар рад на подмлађивању Секције потомцима и поштоваоцима НОБ-а и бригаде, неговању традиције присуством скуповима поводом обележавања значајних датума из историје НОБ-а и бригаде, посете местима где су се одиграле значајне битке из НОР-а, где је бригада учествовала, као и бриге о здравственом и социјалном стањучланова.

У Извештају је посебно истакнуто обележавање 75 година формирања Прве пролетерске НОУ бригаде. На манифестацијама, уз велику подршку Републичког одбора и председника, а и Градског одбора, јубилеј је дигнут на ниво државе Србије. Свечана академија је одржана пред пуном Кристалном двораном Дома војске у Београду, уз присуство великог броја званичних лица из Владе Србије, на челу са министром Александром Вулином, представника Министарства одбране и Генералштаба Војске Србије и других значајних личности и бораца и поштовалаца бригаде и представника борачких организација из Словеније и Босне и Херцеговине.Свечани скуп је отворио председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић,а затим је председник Секције бригаде Зденко Дупланчић говорио о борбеном путу. Министар Александар Вулин је говорио о нашој НОБ, о ситуацији у земљи и о појави фалсификовања историје наше антифашистичке борбе.

Везано за обележавање овог значајног датума за бригаду и НОБ, Секција бригаде је  израдила Јубиларну медаљу и Повељу које су додељене и активним члановима Одбора бригаде као и заслужним из Градског и Републичког одбора СУБНОР-а.

На изборној скупштини, поред чланова Секције, у дискусији је учествовао и већи број гостију који су говорили о искуству о раду својих секција, уз исказану жељу за сарадњом.

За председника Секције поново је изабран Зденко Дупланчић, за потпредседника др Рајко Срдић, а за секретара Ранко Милић.

Одбор Секције броји 15 чланова од којих су два борци бригаде, док је 13 чланова из редова потомака и поштовалаца НОР-а и бригаде.