Врање

УБИЈАЛИ СУ И ДЕЦУ

Град Врање и Градски одбор СУБНОР-а одали су почаст жртвама агресора НATO алијансе 1999. године и погинулима у ратним дејствима од 1990. до 2002. године.

У присуству чланова породица погунулих, припадника Војске Србије, Полицијске управе, чланова СУБНОР-а и грађана одата је почаст крај велелепног споменика на коме су у бронзи изливена имена 94 жртве.

Венце и цвеће положиле су бројне делегације: СУБНОР-а, Града Врања, команде Гарнизона ВС, Полицијске управе, БИА, бројне породице погинулих бораца, Градска општина Врањска Бања, Удружења војних пензионера, потомака ратника 1912-1918, Службе борачко-инвалидске заштите и други.

О догађајима и последицама ратних дејстава говорио је градоначелник Врања др Слободан Миленковић. Он је посебно истакао да је у току операција натових бомбардера за 78 дана врањски крај немилосрдно рушен чак 104 пута. Само на подручју Пчињског округа и само током ове агресије убијена су 64 цивилна лица. Од њих су 19 били недужна деца. Тако је, као и у читавој Србији, тих дана у рату вођеном гажењем међународног права у Врању и околини уништени животи невиних људи, њихових породица и деце и нанета огромна материјална и духовна штета, а у непосредној близини Врања НАТО зликовци су у бомбардовању користили и забрањену уранијумску муницију. Али Врањанци су по ко зна који пут показали љубав према отаџбини и одбрани, као и виталност и снагу да крену напред.

Споменик посвећен тим бурним догађајима и жртвама представља место незаборава и Врањанци ће трајно чувати сећање на изгинуле сугађане и на злочиначки пир савремених освајача света.