САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 849509Укупно посета:
  • 2632277Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ВЕЛИКА БИТКА „У СУСРЕТУ“

Достојно је обележена јубиларна 105. годишњица Кумановске, једне од највећих битака које је у својој историји водио српски народ.

Процене команданата биле су да ће до одсудног боја доћи на Овчем пољу.

Не знајући да је наишла на целу Турску армију и главнину њених снага под командом Зеки-паше и мислећи да су то остаци неких мањих јединица, команда Српске војске наредила је да се те снаге униште. На такве борбене процене умногоме су доринели изузетно неповољни временски услови за извиђање..

Десило се тако да се главна битка, уместо на Овчем пољу, одигра код Куманова, сударом двеју армија у покрету. Зато се она и изучава као „битка у сустрету“. Победом Српске војске, под командом Александра Карађорђевића и начелника штаба Петра Бојовића, отворен је пут за ослобођење градова Македоније и протеривање Османлија у Малу Азију.

На  брду Зебрњак, крај импозантног споменика погинулим српским војницима, окупило се више стотина Срба из околине Куманова и са Југа Србије. Само из Врања кренуло је пет аутобуса, ученика, бораца и потомака, више путничких аутомобила и 10 бициклиста. На путу до Куманова о самој Кумановској бици и њеном значају говорио је млади члан СУБНОР-а, професор историје Петар Стошић из Владичиног Хана.   

После разгледања унутрашњости споменика, изложбене поставке и спомен-костурнице и паљења свећа за покој душе, приступило се церемонији.

Амбасада Србије у Македонији и Српска заједница, као организатори манифестације, позвали су да минутом ћутања одају почаст погинулим ратницима. Потом је уследило полагања венаца и цвећа. У име Пчињског округа цвеће је положила делегација: Мирољуб Стојчић, председник Окружног одбора СУБНОР-а, Стојан Младеновић, председник и Миодраг Велиновић, секретар СУБНОР-а Врања. Цвеће су положиле и делегације СУБНОР-а Владичиног Хана, Бујановца и Прешева.

Програм је завршен пригодним говорима и реситалом. Био је ово још један у низу успешних похода које, трагом историјских догађаја, организује СУБНОР Врање.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.