САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 870898Укупно посета:
  • 2666634Укупно прегледа:
  • 4Тренутно посетилаца:

ДУХ ПРОЛЕТЕРА ТРАЈЕ

 У Рудом су, на почетку Другог светског рата на нашим теренима, 21. децембра 1941. године, били постројени пред Врховним командантом борци Првог и Другог црногорског, Трећег крагујевачког, Четвртог краљевачког, Петог шумадијског и Шестог београдског батаљона.

Тада је формирана и Прва пролетерска ударна бригада, славна зачетница будуће југословенске народне армије.

У строју у Рудом налазио се и 241 борац Трећег крагујевачког батаљона из чијег су састава за Народне хероје проглашени Драгољуб Божовић Жућа, Ђура Димитријевић, Мирко Јовановић, Раја Недељковић, Воја Радић, Мома Станојловић, Мијалко Тодоровић Плави и Миодраг Урошевић Артем и најмлађи борац Еуген Лебарић (касније генерал пуковник ЈНА). Први погинули борци бригаде били су из састава овог батаљона Ратинац Драгосав и Миодраг (отац и син).

Поводом формирања бригаде делегација СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије положила је венац на гробницу Народних хероја у центру Крагујевца и одала пошту палим борцима.

Основна школа „Трећи крагујевачки батаљон“ приредила је уметнички програм.

За успешну сарадњу и допринос, школи је уручена захвалница СУБНОР-а Србије и ратна слика бораца Трећег крагујевачког батаљона чије име са поносом носи. У име СУБНОР-а Крагујевца свим присутнима су се обратили потпредседник Спасоје Влаховић и секретар Мирослав Лазаревић истакавши да ако заборавимо слободаре и борце партизане, заборављамо и будућност.

И у Београду, у оквиру Општинског одбора СУБНОР-а Савски венац и Секције Прве пролетерске бригаде, одржана је свечаност на којој је, између осталих, говорио борац Зденко Дупланчић о тешким и славним  данима борбе за слободу. Скупу су присуствовали и Народни херој, генерал пуковник ЈНА Петар Матић Дуле, затим словенац Албин Пиберник који је са 11 година био учесник Игманског марша у најтежим временским условима, партизански курир са Сутјеске и из дана ослобођења Београда 1944. Михајло Миша Мирковић, борац Треће крајишке бригаде Љубиша Антонијевић и болничарка из Трећег батаљона Треће санџачке пролетерске бригаде Мила Ђорђић.

Свечаности су у име СУБНОР-а Србије присуствовали чланови Председништва Мирољуб Васић и Владимир Бабшек Орешковић, затим председник Градског одбора Бора Ерцеговац као и представници других партизанских јединица и сродних организација и удружења.

У пригодном програму учествовали су ученици средњих и основних школа, добитници награда на литерарним и музичким такмичењима.

 

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.