Традиција

ВРАЊАНЦИ НА ЗЕБРЊАКУ

Поводом 103. годишњице Кумановске битке преко стотину Врањанаца, чланова СУБНОР-а и потомака, међу њима и већи број младих, посетили су споменик на Зебрњаку.

Овим се наставља традиција одлазака Врањанаца на веома значајно место из српске историје и истовремено реализација богатог програма Градског одбора СУБНОР-а Врање који успешно негује традицију свих ослободилачких ратова.

Кумановска битка је остала у историји као прва победа Срба над Османлијама после боја на Косову. У борбама вођеним 23. и 24. октобра 1912. године пале су велике жртве. Погинуло је 687 српских ратника, 3280 је рањено, а 597 се воде као нестали. Спомен костурница на Зебрњаку је трајно сећање на храбре српске ратнике, симбол тла натопљеног крвљу и у исто време светлости слободе.

Бројне су делегације положиле венце и цвеће, а међу њима и државне делегације Србије и Македоније, Војске Републике Србије, Српске заједнице у Македонији, Српске странке у Македонији. Само из Врања цвеће су положиле четири делегације међу којима и СУБНОР.

Окупљеним грађанима обратили су се, између осталих, Драган Поповић државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Душанка Дивјак Томић, амбасадор Републике Србије у Македонији и Драган Недељковић, заменик министра културе Македоније. Инспиративно је говорила Гордана Јовић Стојковска, председница Српске заједнице у Македонији. Поред осталог позвала младе да на свим језицима шире преко интернета истину о историјској вредности славних битака као што је Кумановска и многе друге, али и о тенденцијама на штету Србије.