ТРАГАЊЕ ЗА ИСТИНОМ

Да се истински борци, револуционари и људи, који су свој живот дали за Отаџбину не заборављају, сведочи и пример Јанка Милоњића-Сердара, рођеног у селу Врачани крај Цетиња, комунисте од 1939-е године, члана Месног комитета КПЈ у Краљеву, секретара и члана ОЛ ЛПЈ за срез Краљевачки, један од организатора устанка у овом крају.

Његов синовац Предраг-Драган Милоњић је деценијама трагао за правом и потпуном истином о свом славном стрицу па га је то трагање довело до СУБНОР-а Србије и двојице људи, потпредседника, академика Жељка В. Зиројевића и пуковника-пилота Зорана Јаковљевића, члана Председништва, који су се својски заложили да му помогну. И труд је уродио плодом.

У музеју Краљево и Архиву, захваљујући ангажовању стручних људи, пронађени су документа о Јанку која одсликавају његову личност, јунаштво и херојизам као и јуначку погибију у околини села Метикоше код Краљева, 14. октобра 1941-е године у борби са немачким фашистима. Предраг Милоњић се прво на Цетињу срео са пуковником Јаковљевићем а затим у Херцег Новом са академиком Зиројевићем. У срдачном разговору оживљена су сећања на његовог стрица Јанка, као и позив да посети Краљево, СУБНОР и место његове погибије, што је он са задовољством прихватио.

На овај начин и овим примером наставља се успешна сарадња патриотских и антифашистичких организација Србије и Црне Горе и на дело излазе праве људске вредности.