САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 854982Укупно посета:
  • 2640816Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ХРАБРИ ПУТ ОСМЕ СРПСКЕ

По хладном зимском мартовском времену, на слободној територији, на крајњем југу Србије, у планинској варошици Трговиште, 1944. године формирана је Осма српска партизанска бригада, која је касније проглашена ударном и одликованa Орденом братства и јединства првог реда.

Формирању бригаде претходиле су бројне партизанске акције, сталан прилив нових бораца, формирање 11 партизанских одреда и чета и велика површина слободне територије са десне стране Јужне Мораве, од Пирота до Куманова. При самом формирању у строју бригаде нашло се 600 прекаљених бораца са Југа Србије, из Кумановског краја и са Косова и Метохије. За команданта бригаде постављен је Живојин Николић Брка а за политичког комесара Владимир Вујовић Вуја.

Први задатак који је бригада добила био је чишћење десне обале Јужне Мораве од остатака четничких банди које нису нападале окупаторску војску, али су ометале партизанске акције, и  имале непријатељски став према партизанима. Други задатак био је неутралисање јаке бугарске фашистичке постаје од преко 300 окупаторских војника и полицајаца у Кривој Феји, на планини Бесна Кобила, која је практично на том месту пресецала слободну територију.

Видећи каква опасност прети од ове бригаде бугарска команда упутила је на њу своје јединице од око 50.000 војника. Доследно негујући партизански начин ратовања и избегавајући фронталне борбе са надмоћнијим непријатељем, у току мајске офанзиве, од 30. априла до 18. јуна 1944. године, бригада је отишла чак до севера Грчке и у свом повратку уништила бугарски батаљон на Петровој Гори и коњички батаљон код Старе Брезовице.

Одатле почиње успешан победнички ход бригаде и ослобађање Сурдулице, Врања, Бујановца, Владичиног Хана, Власотинца, Ниша, а потом је наставила ослобађање Косовске Митровице, Новог Пазара, Рашке, Братунца, Љубовије и Зворника. Стечена борбена искуства добро су дошла у завршним операцијама на Сремском фронту.

На свечаности поводом обележавања дана формирања Осме бригаде окупио се велики број Пчињана, Врањанаца и Срба из кумановског краја. Погинулим и преминулим борцима Осме бригаде одата је дужна пошта минутом ћутања, полагањем венаца и цвећа и плотуном почасне јединице Војске Србије. Све присутне поздравио је председник Општине Трговиште Ненад Крстић а о значају формирања Осме бригаде говорио је Мирољуб Стојчић, председавајући Скупштине СУБНОР-а Србије.

Говорећи о значају и доприносу Осме бригаде у борби против окупатора Стојчић је посебно нагласио: „Бригада је у свом ратном походу имала преко 200 успешних битака, а њен борбени пут био је дуг преко 5.000 километара, кроз њене редове прошло је преко 3.000 бораца и у борбама за слободу из Осме бригаде погинуло је 563 борца. Осма бригада утрла је пут формирању других бригада, јер је поред ње, у току Другог светског рата на овом подручју формирано још 12 бригада“.

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.