САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 815777Укупно посета:
  • 2550654Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

”ХЕРОЈСКА ДЕЛА” ЧЕТНИКА  ДМ И КОМП.

У Дому омладине у Београду, „Иницијатива НЕ рехабилитацији“ је отворила серију од пет стручних расправа под заједничким насловом „Факти: Историја четничких злочина 1941-1945“.

Расправе ће се одржавати сваког уторка у априлу, од 19 до 21 час, и на њима ће заинтересовани моћи да од еминентних историчара и истраживача чују делове ове неславне и срамотне историје која се некритички заташкава, препричава и, чак, глорификује у образовним програмима, публицистици и медијима, као и на процесима рехабилитације Драгољуба-Драже Михаиловића и других, све бројнијих, сарадника окупатора током Другог светског рата, што омогућава постојећи Закон о рехабилитацији који чак упућује на изостављање и игнорисање историјске фактографије.

Обелодањивње богате фактографије, у организацији медијатора Драгомира Олујића, прво на јавним скуповима, а затим, убрзо, у посебној публикацији, има утолико већи значај и одговорност историчара који излажу на трибини. То су учесници прве од њих, одржане 2.априла, очевидно одговорно и схватили и обавили, што се видело и по пажњи с којом је сала препуна представника свих генерација пратила њихова излагања и учествовала у расправи о њиховом садржају.

Представници СУБНОР-а: др Бранко Латас, проф. др Милан Лазић и публициста Јово Радовановић, заједно са истраживачем Миланом Радановићем – одговорно и стручно су, кроз излагања и разговор с публиком, осветлили фактографију из 1941. углавном на српском војишту: др Латас је говорио о сарадњи четника Д.М. са квислиншким формацијама Милана Недића, Димитрија Љотића и Косте Пећанца, проф. Лазић о настанку четничког покрета 1941. и његовој сарадњи са немачким окупатором од 11.новембра 1941, Радовановић о злочинима четника по Србији у почетној години рата, што је био предмет излагања и младог истраживача Радановића.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Трибина

  • pedjaza каже:

    Ovakvi stručni skupovi su odlična stvar i bilo bi dobro kada bi dobili veću pažnju najšire javnosti. SUBNOR zaista pokušava da na sve moguće načine promoviše antifašističke vrednosti i nadam se da će to dobiti na mnogo većem značaju, pogotovo sada, u vreme u kome se ,na žalost, susrećemo sa novim pritiscima na našu zemlju.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
27°
Сунчано
06:1818:47 CEST
ПонУтоСре
29/14°C
30/14°C
17/7°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.