Трибина

”ХЕРОЈСКА ДЕЛА” ЧЕТНИКА  ДМ И КОМП.

У Дому омладине у Београду, „Иницијатива НЕ рехабилитацији“ је отворила серију од пет стручних расправа под заједничким насловом „Факти: Историја четничких злочина 1941-1945“.

Расправе ће се одржавати сваког уторка у априлу, од 19 до 21 час, и на њима ће заинтересовани моћи да од еминентних историчара и истраживача чују делове ове неславне и срамотне историје која се некритички заташкава, препричава и, чак, глорификује у образовним програмима, публицистици и медијима, као и на процесима рехабилитације Драгољуба-Драже Михаиловића и других, све бројнијих, сарадника окупатора током Другог светског рата, што омогућава постојећи Закон о рехабилитацији који чак упућује на изостављање и игнорисање историјске фактографије.

Обелодањивње богате фактографије, у организацији медијатора Драгомира Олујића, прво на јавним скуповима, а затим, убрзо, у посебној публикацији, има утолико већи значај и одговорност историчара који излажу на трибини. То су учесници прве од њих, одржане 2.априла, очевидно одговорно и схватили и обавили, што се видело и по пажњи с којом је сала препуна представника свих генерација пратила њихова излагања и учествовала у расправи о њиховом садржају.

Представници СУБНОР-а: др Бранко Латас, проф. др Милан Лазић и публициста Јово Радовановић, заједно са истраживачем Миланом Радановићем – одговорно и стручно су, кроз излагања и разговор с публиком, осветлили фактографију из 1941. углавном на српском војишту: др Латас је говорио о сарадњи четника Д.М. са квислиншким формацијама Милана Недића, Димитрија Љотића и Косте Пећанца, проф. Лазић о настанку четничког покрета 1941. и његовој сарадњи са немачким окупатором од 11.новембра 1941, Радовановић о злочинима четника по Србији у почетној години рата, што је био предмет излагања и младог истраживача Радановића.