ТУГА НАД РЕЉАНОМ

У општини Прешево – селу Рељану, одата је почаст седморици војника и старешина 78.моторизоване бригаде Војске СРЈ, а поводом 24. годишњице погибије, испред споменика на месту погибије, који је изградила 4. бригада копнене Војске Србије.

Пре 24 године, тачније 24. марта 1999. године НАТО алијанса је извршила агресију на тадашњу Савезну Републику Југославију, нападом са дистанце и из ваздушног простора. Јединице Војске Југославије, полиције и друге снаге одбране су при том пружиле жесток отпор, а у циљу одбране слободе и своје отаџбине.

Јединице 78. Моторизоване бригаде су у склопу овог ешалона, извршавале задатке који им је доделила пртетпостављена команда. У току извршавања задатака, на овом месту, 15. априла 1999. године угасило се седам живота, погинуло је седам припадника 78.моторизоване бригаде.

Присутне је у име припадника 4.бригаде Копнене војске поздравио потпуковник Драган Николић. У уводном излагању присутнима је нагласио:

“Окупили смо се данас да обележимо дан њихове погибије и одамо почаст нашим страдалим саборцима, колегама и пријатељима, седморици хероја 78.моторизоване бригаде. Седморици колега који су положили своје животе на олтар отаџбини.“

У знак сећања на погинуле, венце и цвеће положиле су делегације:

Копнене војске, на челу са Командантом Копнене војске, генерал – потпуковником Милосавом Симовићем са сарадницима, Града Врања на челу са помоћником градоначелника Миланом Илићем са сарадницима, председник Градске општине Вањска Бања Драганом Сентићем, Полицијске управе Врање, на челу са Зораном Марковићем замеником начелника са сарадницима, СУБНОР-а Врања, на челу са Зораном Лубуром бригадним генералом у пензији са сарадницима, СУБНОР-а Бујановца, на челу са Димитријем Димитријевићем са сарадницима, СУБНОР-а Прешево Браниславом Трајковићем са сарадницима, Удружења војних пензионера на челу са Радошем Павловићем потпуковником у пензији са сарадницима, Удружења резервних војних старешина Врање на челу са Гораном Станковићем потпуковником у пензији са сарадницима, Секције бораца ратова 1991 до 2002 године на челу са Боривојем Николићем са сарадницима, Удружења потомака ратника до 1918 године, Удружења Краљевине Србије – Бујановац, Удружење српска слога из Скопља, Удружење за заштиту и очување српских споменика културе у Македонији, породице погинулих.

Интонирана је химна Републике Србије.

Скупу се обратио пуковник Синиша Николић заменик команданта 4.бригаде Копнене војске. У веома надахнутом говору, евоцирао је успомене на немио догађај од пре 24 године, двадесет трећег дана НАТО-агресије на СРЈ и погибију наших официра и војника  од авио бомбе из НАТО авиона А-10. Истакао је, са поносом, да нећемо заборавити погинуле хероје: мајора Љубисава Стојановића, капетана Драгана Лукића, старијег водника Жељка Алара, десетара Димча Стаменова, војнике у резерви Александра Поповића и Нинослава Миленкова, и војника Слободана Мирковића, да су сви они своје животе уградили у темеље наше отаџбине и да ће успомена на њих вечно живети.

Почаст је одао и почасни вод 4.бригаде Копнене војске. Помен за пострадале 78. моторизоване бригаде служио је војни свештеник – отац Александар.

Имена и фотографије свих погинулих у НАТО агресији истакнута су у Спомен соби Првог пешадијског пука Књаза Милоша Великог и у Клубу бораца СУБНОР-а Града Врања „Историја за незаборав“, а имена су им исписана на монументалном споменику, подигнутом њима у част у центру Врања, који ће успомену на њихове жртве трајно чувати.

У част погибије седморици војника и старешина 78. моторизоване бригаде Војске СРЈ, у вечерњим сатима 15. априла 2020. године, регионална РТВ Врање емитовала је документарни филм „ХЕРОЈИ СА РЕЉАНА“.

СУБНОР Града Врања, ће као и до сада, бити на услузи члановима породица погинулих ратника и гајити културу сећања на све погинуле борце.

Потпреседник ГО.СУБНОР-а Врања

Зоран Бургић, потпуковник у пензији

13. априла 2023.