У СЛАВУ КАПЕТАНА ПРВЕ КЛАСЕ KРУНОСЛАВА ИВАНКОВИЋА – ХЕРОЈА СА КОШАРА

Битка на Кошарама, била је битка између припадника Војске Југославије и припадника терористичке ОВК, подржаване од стране регуларне Војске Албаније и НАТО авијације. Битка се водила око граничног прелаза Раса Кошарес на граници СР Југославије и Републике Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999, током НАТО бомбардовања СРЈ. Циљ напада са албанске стране (операција Стрела) била је остваривање копнене инвазије на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и Призрену. Такође, још један циљ је био и заузимање ширег подручја Метохије. После тешких борби ВЈ успела је да порази нападача и спречи његов продор на Косово и Метохију. Припадници ОВК успели су да заузму караулу Кошаре због артиљеријске подршке Војске Албаније, подршке НАТО авијације и малог броја војника ВЈ на том подручју који су морали да се повуку, али су поражени у њиховом плану копнене инвазије на том правцу упркос подршци коју су имали. У рејону Кошара погинуло је 108 припадника ВЈ (18 официра и подофицира, 50 редовних војника, 13 резервиста, 24 добровољца). Међу погинулима је и руски добровољац Булах Виталиj Глебович. Званични губици ОВК су око 200 мртвих, али сматра се да их је било много више.

Крунослав Иванковић је рођен 1964. године у Шиду где је одрастао, и завршио Основну школу. Касније је образовање наставио за војно лице. Погинуо је током извршења борбеног задатка, од стране шиптарских терориста, 14. априла 1999. године у рејону карауле Кошаре. Смрт га је затекла на дужности командира чете у 125.моторизованој бригади Војске Југославије. Погинуо је док је покушао да извуче мртвог друга Негића.

Посхумно је одликован Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена о стране председника и врховног комаданта Слободана Милошевића.  Иза себе је оставио родитеље, супругу и децу; према сведочењу сабораца последње речи су му била „Јаој мајко, јаој децо моја”.

Ове године 14. априла 2023. године на 24. годишњицу његове погибије на Римокатоличком гробљу  цвеће на гроб Крунослава Иванковића су положиле делегације: Општине Шид; СУБНОР-а Општине Шид; СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак; Удружења српско-руског пријатељства Шид; Општинског савеза резервних војних старешина; Удружења Свесрпски козаци као и чланови породице. Присутни су били и: Представник Националног савета Хрватске националне мањине у Шиду господин Јосип Пaвловић; Директор музеја ”Срем” господин Андрија Поповић као и велики број грађана. Након полагања венаца присутнима се обратили: Председник Скупштине Општине Шид господин Тихомир Стаменковић и Председник СУБНОР-а Општине Шид друг Јовица Степанић.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак