У НИШУ ОБЕЛЕЖЕНА 81 ГОДИШЊИЦА АНТИФАШИСТИЧКОГ УСТАНКА

Манифестацијом називом „Свет без рата – мир и слобода у свету“ у Нишу је данас обележена 81 годишњица антифашистичког устанка у Србији полагањем венаца на споменик „Искре слободе“ у Парку слободе, као и манифестацијом испред Градске куће, у организацији Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова југоисточне Србије и Расинског управног округа, под покровитељством Града Ниша и активног учешћа Градског одбора СУБНОР-а Ниш.

Имајући у виду значај ове манифестације за грађане наше земље који су дали немерљив допринос антифашистичкој борби за време Другог светског рата а и данас у одбрани тих вредности антифашистичког фронта у земљама које су положиле милионске жртве на сламању фашизма, као и на ангажованост многих знаних и незнаних бораца и грађана југоисточне Србије и Расинског управног округа, прослави је присуствовао велики број бораца, њихових потомака, ратних ветерана, удружења, јавних радника и грађана.

Поред чланова СУБНОР-а југоисточне Србије и Расинског управног округа, прослави су присуствовале делегације Копнене војске, МУП-а, Града Ниша са челним руководиоцима, представници управних округа, градова и општина, као и  бројни грађани овог региона.

На почетку манифестације делегација ГО СУБНОР-а Ниш, у саставу: пуковник Душан Новаковић, председник ГО, проф. др Видимир Вељковић, председник Скупштине СУБНОР-а Ниш, проф. педагогије Богдан Андрејић, заменик председника ГО СУБНОР-а Ниш и Душан Петковић, заменик председника ОО СУБНОР-а Медијана, положила је венац на Споменику палим херојима у Народноослободилачкој борби у Нишу.

Манифестација је отпочела полагањем венаца на споменику „Искре слободе“ уз звуке Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије. Венац је у име Владе Србије положио  Миодраг Капор, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а затим је оркестар извео Химну Републике Србије. Уз војне почасти венце су положили представници Војске Србије – Копнена Војска Србије, СУБНОР-а Србије, Нишавског управног округа, Града Ниша, МУП-а  Ниша и Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

У име СУБНОР-а Србије венац је положила делегација у саставу: генерал Видосав Ковачевић, председник СУБНОР-а Србије, Мирољуб Стојчић, председник скупштине СУБНОР-а Србије и генерал Зоран Лубура, председник ГО СУБНОР-а Врање.

По завршеној протоколарној свечаности полагања венаца програм манифестације настављен је испред Градске куће, где се после извођења Химне Србије, коју је извео Женски академски хор СКЦ Ниш под управом диригентице мр Иване Мировић, скупу се обратио председник одбора манифестације Анђелко Милићевић, члан Председништва СУБНОР-а Србије и координатор СУБНОР-а за југоисточну Србију и Расински управни округ.

У свом обраћању нагласио је да су Срби, за разлику од других, увек били у првим редовима антифашистичких снага широм Европе. „Вашим и нашим присуством, ви борци и њихови потомци, даћемо скроман допринос величанственој антифашистичкој борби нашег народа, који је у четворогодишњој борби дао немерљив допринос сламању ове антицивилизацијске немани широм наше мајке Србије. Истовремено, немерљив допринос народноослободичачког рата и сламању фашизма дали су и борци из свих крајева југоисточне Србије и Расинског округа. Зато ми борци и њихови потомци, као и сви наши грађани треба да будемо поносни, што смо за разлику од других, били у првим редовима са свим антифашистичким снагама широм Европе и света у одбрани темељних вредности антифашизма.”

Уследило је обраћање генерала Видосава Ковачевића, председника СУБНОР-а Србије, који је подсетио да је српски народ тешко страдао, али да је на крају стао у строј победника.  „Пре 81 годину српски народ је рекао историјско ‘не’ нацизму и фашизму, одазвао се позиву КПЈ и Јосифа Броза Тита и кренуо у општенародни устанак заједно са другим народима Југославије у борбу против окупатора. У тој борби српски народ је тешко страдао, али на крају стао у строј победника исто онако како су наши преци стајали после завршетка Првог светског рата. СУБНОР Србије управо чува и баштини културу сећања на ту нашу народноослободилачку и антифашистичку прошлост. Пре 77 година побеђено је највеће зло које се појавило у 20. веку.”

Присутнима се обратила и заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић. Она је том приликом истакла:  „Увек срца устрепере кад нас мисао о домовини врати 81 годину уназад. Мисао о домовини и слободи је вечна, као и вера. Она нас подиже и уздиже, улива нову снагу и енергију. Много пута за један релативно кратак период историја се поиграва са нама, искушава нас и ставља на пробу наше родољубље, испитује нашу истрајност и да ли смо као народ спремни да трпимо неправду и ароганцију силних. Неговањем културе сећања ми оснажавамо и ојачавамо истине које неко управо жели да потисне, да избрише гумицом, поништи векове наших постојања и да нас понизи. Као што никада није било предаје када нам је отиман мир, тако никада сећање на борбу за слободу и правду за човека не сме да избледи и падне у заборав.”

Догађају је присусутвовао и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор. У свом говору посебно је нагласио:

„Славећи ову годину прво морамо одати дужно поштовање борцима народноослободилачке борбе, који су прошли многа искушења, кроз дуге четири године, а посебно све оне који су на том путу дали своје животе да бисмо ми данас живели у слободи. Не смемо дозволити да ти наши борци и све жртве које је поднео српски народ забораве, и да се одласком последњих наших живих хероја потисну ван сећања српског народа”.

Он је истакао да је неопходно утврђивање неоспорних чињеница о улози Срба у народноослободилачкој борби. Стога је задатак „да држава и сва удружења која се баве тим, да се овај период историје српског народа и даље истражује, и да се на реалан начин представи учешће Србије и српског народа у антифашистичкој борби и победи Савезника у Другом светском рату. О српским жртвама и српском учешћу није се довољно говорило. Никада, ни на који начин, не сме се доводити у питање учешће других народа, али исто тако не смемо дозволити да нико други доводи у питање учешће српског народа. Да анализира и потврди своје учешће, свој значај и своје жртве. Јер ове жртве су биле несумњиво највеће на територији Југославије.”

На крају је истакао да, уколико буде места оспоравању, појачаће се талас ревизионизма. Наиме, овај „задатак проистиче из претходна два, јер нам широм света јача ревизионизам и мењање историје. Управо због недостајања децидираних чињеница, последњих година се покушавају искривљавати, па чак некад и мењати стварни догађаји и чињенице. Поједине државе које су биле лидери у ширењу фашизма и који су јасно заузели негатвно историјско место у холокаусту, данас покушавају да се представе као носиоци антифашизма на простору Југославије и Блалкана и забораве све оно за шта су се наши преци борили. Са јасним знањем о нашој славној прошлости, ми данас треба да будемо окренути будућности.”

На период антифашистичке борбе подсетио је историчар мр Горан Милосављевић, који је присутне учеснике манифестације бираним речима упознао са ослободилачкиом борбом претходних генерација и потребом да је садашње генерације наставе у новим околностима чувањем мирне изградње наше земље и народа.

У културно-уметничком програму група „Грација“ из Ниша извела је мелодије „Иво Лола“ и „Земљо моја“, под уметничким руководством  мр Сузане Петровић. Поему „Одбрана земље“ нишког песника Бранка Миљковића говорила је глумца Нишког народног позоришта Јована Голубовић, а поему „Отаџбина“ Ђуре Јакшића такође глумица Нишког народног позоришта Братислава Милић. На крају, ове две глумице одрецитовале су поему „Херојева мајка“ Бранка Ћопића.

Након културно-уметничког програма, генерал Видосав Ковачевић, председник СУБНОР-а Србије и Мирољуб Стојчић, председник Скупштине СУБНОР-а Србије, уручили су највећа признања СУБНОР-а Србије. Медаља борца уручена је Живораду Степановићу, док су Велико хвала добили: Скупштина Града Ниш,  СКЦ Ниш,  проф. др Милош Банђур, мр Ненад Станковић, градски већник и Ивица Ранђеловић, директор „Ласта“ Ниш. Повељу СУБНОР-а Србије добили су: проф. др Игор Новаковић и Зоран Игњатовић, већник ГО Пантелеј, а Захвалницу СУБНОР-а Градски портал 018.

Званични део манифестације завршен је песмом „Ово је Србија“ коју је извео Женски академски хор СКЦ Ниш, а којим је дириговала мр Ивана Мировић. На крају, Репрезентативни оркестар Гарде Војске Србије извео је музички сплет пригодан овој свечаности који су присутни срдачно поздравили.

После завршене свечаности у Градској кући Ниш одржан је радни састанак са председницима градских одбора СУБНОР-а и координаторима за југоисточну Србију и Расински управни округ, на коме су присуствовали: државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор, заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић, председник СУБНОР-а Србије генерал Видосав Ковачевић и председник Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуб Стојчић.

Председник Скупштине СУБНОР града Ниша

Др Видимир Вељковић, редовни професор, пуковник у пензији