У ПРОКУПЉУ ОДРЖАНА ДРЖАВНА МАНИФЕСТАЦИЈА У ЧАСТ ГВОЗДЕНОМ ПУКУ

У Прокупљу je одржана централна државна Манифестација обележавања 110. годишњице од мобилизације Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“ познатијег као Гвоздени пук којој је у име председника Србије Александра Вучића, који је и покровитељ ове манифестације, и највиших државних органа Србије присуствовао председник Народне Скупштине др Владимир Орлић.

Свечаности која је почела опелом за погинуле јунаке, које је одржало свештенство прокупачке цркве „Свети Прокопије“ присуствовали су и народни посланици, државни секретари и помоћници министара, представници министарства одбране и Војске Србије, заменик команданта Копнене војске Србије, начелници Топличког, Јабланичког, Мачванског и Расинског Округа, градоначелници и председници општина и председници скупштина више градова у Србији, представници Српске православне цркве, представници СУБНОР-а Србије и других борачких удружења и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, потомци ратника Гвозденог пука, многобројни грађани Прокупља и ђаци свих прокупачких школа за које је ово био јединствени историјски час.

Венце на споменик Гвозденом пуку уз највише државне почасти најпре је у име председника Александра Вучића, Скупштине и своје лично име положио председник Народне Скупштине Србије др Владимир Орлић, а затим и у име Владиног Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Србије државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, затим, делегација Министарства одбране и Војске Србије, затим у име Министарства културе и информисања помоћник министра Славица Трифуновић, Начелник Топличког управног округа Златан Миљковић, начелник Мачванског управног округа, градоначелници и председници више општина и градова из Србије, градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић, делегација СУБНОР-а Србије у саставу: пуковник Анђелко Милићевић, Маја Димић, Мирољуб Стојчић, бригадни генерал Зоран Лубура, Стојан Младеновић и Дарко Жарић, делегације борачких организација и удружења за неговање традиција и потомака српских ратника.

-Преносим вам поздраве председника Републике Србије Александра Вучића и честитам вам 110. годишњицу од формирања нашег славног „Гвозденог пука“, рекао је обраћајући се присутнима председник Народне Скупштине Републике Србије др Владимир Орлић.

-Мир и слобода су два идеала која су српске јунаке пре равно 110. година повела у одбрану отаџбине, њихове и наше једине Србије оне која данас са поносом и дивљењем одаје почаст, рекао је Орлић подсећајући на топличке јунаке који су се борили у саставу Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“, познатијег као Гвоздени пук.

-Ти тек стасали младићи су челиком и својом крвљу исковали наше право на живот у слободи у сопственој кући у држави коју данас имамо, истакао је Орлић.
Он је казао да готово да није било куће из које тих ратних година у Гвоздени пук није отишла бар једна мушка глава, добровољно и уздигнута чела, да су кретали загрњени и уз песму иако су знали да за многе од њих повратка нема.

-Пошли су да победе или да се не врате, треће опције за њих није било, због тога нема и не сме да буде човека који овом српском земљом хода да није поносан на своје дедове и прадедове који су управо ту земљу бранили својим животима, нагласио је Орлић.

-Стајати на овом месту пред спомеником за 1.300 погинулих ратника и више од 6.000 рањених јесте част и јесте обавеза, сваком од нас јер су нам својом жртвом оставили завет који је вечан, и оставили дело за које никад нећемо моћи до краја да им се одужимо, подвукао је Орлић.

Он је нагласио да се тај мир и та златна слобода највредније што имамо и морамо чувати поручивши да то треба да зна свако „ко би и помислио да нам тај мир узурпира, да се и руком дрзне да крене не ту слободу што је овакав начин освојена“.

-Зато овај споменик и имамо овде да нас сети али и све друге можда пре свега те друге, на слободарско срце једног малог народа са Балкан, на топличке сељаке који су постали симбол јунаштва и који су се ван граница људског живота борили недајући на себе и на своје. И на њих је мислио Егон Ервин Киш када је рекао „Сјајни су ови Срби, они умеју да бране своју земљу и тек у Србији 1914. схватио сам да је љубав према слободи малих народа јача сила од од агресије моћних и великих и тек овде схватио сам да неумитна воља побеђује све, а да се слабост пуке силе огледа у томе што само у силу верује“. Тај запис најбоље говори о борбеном моралу српских војника и сведочи да се о нашој храбрости тада надалеко причало, казао је Орлић.

Он је даодао да је захваљујући топличким јунацимна цео свет тада схватио и разумео колико ценимо и колико желимо слободу. „Куманово, Прилеп, Битољ, Цер, Брегалница, у тим биткама су наши јунаци стекли војничку славу овенчану са 133 Карађорђеве звезде са мачевима, 10 Легија части, шест Крстова Светог Ђорђа, златним медаљама за храброст и другим бројним и најсветлијим одличјима и готово да нема борца Гвозденог пука да није добио неко одликовање државног или војног ранга, истакао је Орлић додавши да је њихова застава постала је симбол челичног отпора и највеће људске и војничке части.

-„Бежите кад јуриша луди Гвоздени пук”, тако су га звали непријатељи у паничном повлачењу и дивили су им се јер те војнике ништа није могло да одврати од борбе, јер није било ни силе ни опасности која би могла да их поколеба. И остало је записано да су јуришали нестварно, прелазили на десетине километара дневно, као у хипнози занесени, опијени. „Железни пук” како су га звали био је незаустављив, у држању несаломљив и горд у односу према дужности стамен и неприкосновен, срцем и душом сваким делом свога бића стрављен у службу својој држави и свом народу, баш онакав какби имамо обавезу да и ми будимо, рекао је Орлић подсећајући на див јунаке који су у Топлици поникли.

Говорећи даље о жртвама и жртвовању он је подсетио да је „Гвоздени пук“ у шест година ратовања изгубио више од половине свога састава и оставио нам у аманет да као и они и ми данас дајемо све од себе, да и за њих живимо, да се кроз рад боримо и свакога дана носимо са свим овоземаљским притисцима који су неретко одраз туђег лицемерја и туђег кукавичлука, да се боримо са мукама и проблемима за које ми нисмо криви али и да, ни за тренутак не одустанемо.

-То је та битка коју ми данас бијемо док упркос свима своје чувамо и постојано стварамо, напорно и вредно радимо и јачамо своју Србију и са тог пута не оступамо ни педаљ, као што ни педаљ са своје земље на одступамо и не дозвољавамо да нам нико угрози мир а знамо колико је то тешко у времену у којем живимо, рекао је Орлић.

Он је истакао да од Србије ничег вреднијег нема и да сваки наш напор она заслужује, јер њена слобода и њен мир немају цену.

-Бранимо и бранићемо Србију на најбољи начин – радећи, и тачно је да сваки нови километар пута и свака нова фабрика и свако ново радно место и свака школа и свака болница и сваки клинички центар за који се данас изборимо јесу по једна нова победа Србије, нагласио је Орлић и додао да је само Прокупље доказ и пример земље за какву се боримо.

-Србија после много година и деценија чекања и таворења, неуспеха коначно побеђује. И погледајте само и овде и данас захваљујући одговорној политици коју водимо, политици председника Александра Вучића улаже се у вртиће, у школе, у паркове, у игралишта, у све установе културе, у комплетну индустриску зону, у здравствене центре у инфраструктуру коју смо деценијама чекали. И нови магистрални и нови аутопут из правца Ниша додатно ће оживети Прокупље и радимо баш све што је у нашој моћи да и овај град и овај део Србије и цела наша земља наставе да иду напред. Генерације су чекале на боље дане за Србију, а сада то коначно постаје реалност. Доказали смо да то можемо, а да бисмо то и постигли морамо да радимо и више и боље од других јер смо народ кога историја није штедела и да се ослањамо пре свега на себе, казао је Орлић.

Он је подсетио да је споменик Топличким јунацима подигнут 2018. године а прошле године и Спомен соба и да се тиме не дозвољава да они падну у заборав, већ им се одаје заслужена почаст.

Наша држава делима доказује да ће се увек борити за мир и да узмемо тај мир да чувамо и за себе и за друге и поручијемо да никада нећемо дозволити да нам угрози било ко оно до чега нам је стало нити сме ико да се усуди да наш народ угрози, рекао је Орлић и поручио да ће Србија наставити да сарађује са свима, јер умемо да пружимо руку али чувајући само своје државне и националне интересе територијални интегритет и суверенитет своје земље коју волимо, закључио је председник Народне Скупштине Србије др Владимир Орлић

Присутне је поздравио и градоначелник Прокупља МИлан Аранђеловић. Он је поздрављајући уважене госте подсетио на славну историју Гвозденог пука рекавши да нам се данас, враћајући се читав један век уназад, указује сва узвишеност страдања српског народа за своју државност.

-Споменик Гвозденом пуку чува причу о смрти и ранама за вечни живот Србије. Њихов подвиг је историско сведочанство вечности наше отаџбине, њихове битке и страдање су чврст историјски ослонац на којима данас почива наша држава, наш напредак и кораци у боље сутра, казао је градоначелник Прокупља.

-Ми потомци славних предака, који су рало и мотику заменили за пушку и кренули да стварају Србију знамо да чувамо постојеће и да градимо нове вредности. На челу са председником Александром Вучићем, данас тежимо једном циљу, животу у слободној, стабилној, економски и културно развијеној Топлици и Србији. Зато је наш успех сваки новоизграђени вртић, школа, нови километар асфалтираног пута, новоотворена фабрика и већи број првака уписаних у наше школе. Савладана лекција нашег ђака и сваки његов успех је победа данашње Топлице и Прокупља. Нови животи су вечна победа гвоздених јунака, њихови потомци су данас са нама а један од њих носи и име свога деде Ђорђа Милачића, који је двоструки носилац „Карађорђеве звезде“ закључио је градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.

Величанствено окупљање пред спомеником јунацима Гвозденог пука учинио је још свечанијим наступ црквеног хора „Свети Прокопије“ глумаца и певача, и нарочито присуство питомаца Војне академије из Београда и војника и оркестра Српске Гарде из Београда.

Извор: prokupljenadlanu.rs