110 ГОДИНА ОД МОБИЛИЗАЦИЈЕ ГВОЗДЕНОГ ПУКА

Спортским даном под називом „Јунаци Гвозденог пука“, 2. октобра, почео је програм обележавања централне државне манифестације чији је покровитељ Република Србија, а која се одржава поводом обележавања 110. година од мобилизације Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“, славног Гвозденог пука.

У спомен парку посвећеном јунацима „Гвозденог пука“ велики број ученика прокупачких основних и средњих школа узело је учешће у спортским такмичењима. Планинари којих је било више од педесет учествовали су на планинарском походу на Видојевицу „Путевима Гвозденог пука“. Такође, организовано је и такмичење у брдском трчању.

Дана 3. октобра 2022. године код споменика посвећеном јунацима Гвозденог пука у Игришту обележено је 110 година од мобилизације Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“. Свечаности су присуствовали заменик команданта Копнене војске Србије генерал Слађан Стаменковић и председник општине Куршумлија са сарадницима.

На свечаности историчар Дарко Жарић, музејски саветник Народног музеја Топлице, председник ГО СУБНОР-а за Топлички округ, говорио је о ратном путу Гвозденог пука. Иначе, музеј је изложио своју изложбу „Витезови Карађорђеве звезде са мачевима из Топлице“. Истог дана, одржан је и квиз „Јунаци Гвозденог пука“ у прокупачком Дому културе Радивој Увалић Бата. У квизу је узело учешћа петнаест основних и средњих школа. Тога дана програм је завршен монодрамом „Пут за Јерихон“, о српском трубачу из Кумановске битке 1912. године, Ахмету Адемовићу из Лесковца.

У уторак, 4. октобра одржани су ликовни и литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа „Јунаци Гвозденог пука“ у Галерији „Божа Илић“ и Народној библиотеци „Раде Драинац“. На крају дана у Народном музеју Топлице, уприличено је гусларско поетско вече „Витезови Гвозденог пука“.

Мултимедијалана и интерактивна изложба „Ратници Гвозденог пука – најодликованија ратна јединица у Краљевини Србији“, виртуелна поставка „Ратници Гвозденог пука у ослободилачким ратовима Србије 1912 – 1918“ и промоција књиге „Ратни пут Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“, аутора Дарка Жарића, музејског саветника, приређени су у среду, 5. октобра, у Народном музеју Топлице. Изложба је отворена у присуству државног секретара Министарства за рад, борачка и социјална питања Републике Србије Зорана Антића и академика Драгана Симеуновића. Промоцији књиге присуствовали су заменик градоначелника Прокупља Мирослав Антовић, председник Скупштине града Дејан Лазић, чланови Градског већа, гости из Богатића, многи историчари, представници установа културе, представници основних и средњих школа и многи други заинтересовани за ратни пут „Гвозденог пука“.

У Народном музеју Топлице у четвртак, 6. октобра, одржана је промоција књиге „Васојевићке бригаде у Балканским и Првом светском рату (1912 – 1918)“, аутора историчара Горана С. Киковића из Берана. Истога дана у Дому културе „Радивоје Увалић Бата“ уприличена је Свечана академија.

Централна државна свечаност поводом 110 година од мобилизације „Гвозденог пука“ обележена је 7. октобра полагањем венанаца на споменик палим јунацима у Прокупљу. У име председника републике, који је и покровитељ манифестације, венце на споменик положио је председник Скупштине Србије др Владимир Орлић, а почаст су одале делегација града Прокупља, делегације других градова, војске и борачких организација. Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић, државни секретар министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, помоћник министра Министарства културе и информисања Славица Трифуновић, начелник Топличког округа Златан Миљковић, градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић, делегација Министарства одбране и Војске Србије, начелник Мачванског управног округа, градоначелници и председници више општина и градова из Србије, делегације борачких организација и удружења за неговање традиције и потомака српских ратника посетили су спомен собу „Гвоздени пук у ослободилачким ратовима Србије 1912 – 1918“.

Од 7 – 9. октобра у Прокупљу, у организацији Народног музеја Топлице, Огранка САНУ у Нишу и Музејског друштва Србије – Секција историчара, одржан је научни скуп – 110 година од мобилизације Гвозденог пука у ослободилачким ратовима Србије – српска војска у историји и традицији. У Галерији музеја, на свечаном отварању, присутнима су се обратили Драган Поповић, виши кустос, директор Народног музеја Топлице, проф. др Драган Жунић, координатор активности у Огранку САНУ у Нишу и музејски саветник Дарко Жарић, председник Организационог одбора Научног скупа. На скупу је поднето деветнаест излагања музејских, универзитетских, војно – архивских и других истраживача из Сомбора, Берана, Београда, Ваљева, Косовске Митровице, Ниша, Прокупља, Јагодине, Александровца, Крушевца и Зајечара. Овим научним скупом завршене су вишедневне меморијалне манифестације посвећене годишњици мобилисања „Гвозденог пука“ 1912. године.