ЗАЈЕЧАР ОБЕЛЕЖИО ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Зајечар су после дуготрајне и напорне борбе, ослободили партизани и припадници Трећег Украјинског корпуса Црвене армије, у зору 8. октобра 1944. године. Велики број ослободилаца је дао свој живот, а било је и доста рањених.

Дан ослобођења Града Зајечара у Другом светском рату обележен је данас полагањем венаца на спомен обележје „Костурница“. Овој церемонији претходио је пријем за делегацију Амбасаде Руске Федерације у салону Градске управе.

У Зајечару је данас одржана церемонија полагања венаца на споменик палим Црвеноармејцима и палим борцима НОР-а, којој је присуствовао и представник Амбасаде Руске Федерације, пуковник Пољаков Евгенија. Он је на пријему у Градској управи у Зајечару истакао да је битно да се сачува сећање на оне који су живот дали како би ослободили ово подручје.

Захваљујући њима ми имамо могућност да живимо мирно. И сада је ситуација тешка, долази до појаве нацизма и фашизма на неким другим подручјима. И сада се Русија суочава са таквим проблемима које требе решити“, рекао је Пољаков.

Како се чуло на церемонији обележавања Дана ослобођења Зајечара у Другом светском рату, руски и српски народ је повезан дубоким историјским као и православним коренима кроз векове, као и заједничком борбом у више ратова.

Данас смо се окупили овде како би одали почаст и захвалност жртвама у ослобођењу Зајечара у Другом светском рату, у његовом коначном ослобођењу који се догодио 8. октобра 1944. године. Борбе за ослобођење града су почеле почетком септембра, па су јединице Народноослободилачке Војске Југославије 7. септембра по први пут ослободиле град. На жалост, под налетом немачких јединица које су се повлачиле из Грчке, већ 8. септембра морали су да се повуку, и борбе су наставиле да се воде на ширем подручју града Зајечара, све до 6. октобра 1944. године када су се јединицама Народноослободилачке Војске прикључиле и јединице Црвене армије, које су у Србију ушле код Кладова и кренуле у ослобађање ових делова територије. Борбе су се водиле три дана и 8. октобра град је ослобођен“, подсетио је на историјске чињенице Саша Ивановић, члан Градског већа града Зајечара.

У борбама за ослобођење град Зајечара своје животе је дало 1.266 бораца Црвене армије и 76 бораца Народноослободилачке Војске Југославије.

У знак сећања и поштовања према онима који су своје животе дали за ослобођење, грађани Зајечара подигли су спомен обележје храбрим борцима Црвене армије и Народноослободилачке војске.

Венце су данас положиле делегације Града Зајечара, Војске Србије, СУБНОР-а и Удружења ратних војних инвалида, Удружења резервних војних старешина и војних пензионера и Амбасаде Руске Федерације у Србији.