У СЛАВУ МИЛЕНКА БОЖИЋА – ХЕРОЈА СА КОШАРА

Битка на Кошарама, била је битка између припадника Војске Југославије и припадника терористичке ОВК, подржаване од стране регуларне Војске Албаније и НАТО авијације. Битка се водила око граничног прелаза Раса Кошарес на граници СР Југославије и Републике Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999, током НАТО бомбардовања СРЈ. Циљ напада са албанске стране (операција Стрела) била је остваривање копнене инвазије на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и Призрену. Такође, још један циљ је био и заузимање ширег подручја Метохије. После тешких борби ВЈ успела је да порази нападача и спречи његов продор на Косово и Метохију. Припадници ОВК успели су да заузму караулу Кошаре због артиљеријске подршке Војске Албаније, подршке НАТО авијације и малог броја војника ВЈ на том подручју који су морали да се повуку, али су поражени у њиховом плану копнене инвазије на том правцу упркос подршци коју су имали. У рејону Кошара погинуло је 108 припадника ВЈ (18 официра и подофицира, 50 редовних војника, 13 резервиста, 24 добровољца). Међу погинулима је и руски добровољац Булах Виталиj Глебович. Званични губици ОВК су око 200 мртвих, али сматра се да их је било много више.

Миленко Божић је рођен 7. фебруара 1979. године у Сремској Митровици а одрастао је у Лаћарку где је завршио Основну школу «Трива Витасовић Лебарник», а средњу школу је завршио у Сремској Митровици за месара. Надимак Кунц је добио по свом идолу швајцарском фудбалеру Штефану Кунцу. Миленко је нажалост за врло кратко време остао без мајке. Да несрећа никада не долази сама говори и чињеница да му је убрзо мајке преминуо и деда Васа, иначе истакнути учесник НОР-а. Миленко је поштовао традицију, радио је прековремено како би организовао испраћај у Војску. Када је одлазио у војску 1998.године био је срећан је је испраћај организован како је желео. Војску је служио прво у Зајечару као граничар. Нако одлуке, бива прекомандован у 53. гранични батаљон Приштинског корпуса караула Кошара. Од одласка у војску никада није долазио на одсуства, са породицом и пријатљима је контактирао писмима.

Погинуо је током извршења борбеног задатка, од стране шиптарских терориста, на Опљазу код Мусине куће на Ускрс 11. априла 1999.године. Са њим су том приликом погинули водник Иван Васојевић Јагуар, Дарко Бјелобрк, Предраг Богосављевић и мајор Листер.

Постхумно је одликован «Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена. Отац Бошко је од туге умро после неколико година, Миленков старији брат Анђелко, је после очеве смрти остао да се стара о домаћинству и да чува сећање на свог брата Хероја са Кошара.

Месна заједница Лаћарак и Град Сремска Митровица су се на достојан начин одужили свом мештанину, 10. априла 2022. године у центру његовог вољеног Лаћарка је откривена његова Спомен биста уз присуство више стотина грађана.

Ове године 11. априла 2023. године на 24. годишњицу његове погибије цвеће на Спомен бисту «Миленка Божића» Хероја са кошара у центру Лаћарка су положиле делегације: града Сремске Митровице; Месне заједнице Лаћарак; СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак као и чланови породице. Након полагања венаца присутнима се обратили: заменик начелника градске управе за културу и спорт Града Сремске Митровице господин Зоран Мишчевић; председница Савета Месне заједнице Лаћарак госпођа Весна Скакун и заменик председника СУБНОР-а Месне заједнице Лаћарак Дејан Уметић.

СУБНОР МЗ Лаћарак