У ВРШЦУ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН БОРЦА

Дан борца обележаван је у СФРЈ деценијама, као Државни празник, у спомен на покретање народа Србије и Југославије и дизање устанка против нацизма и фашизма, на позив Централног комитета Комунистичке партије Југославије, упућеног народу из Београда, након седнице одржане 4. јула 1941. године, у кући патриотске породице Рибникар.

После ретроградних, петооктобарских промена, Дан борца је укинут као празник.

СУБНОР Србије се постарао да Дан борца сачува своје достојанство и то чини пуних 75 година, са пуним пијететом према борцима за слободу, у спомен на 305 хиљада погинулих партизана и бораца Народно ослободилачке војске Југославије и на милион седам стотина педесет хиљада погинулих Југословена, већином Срба, током Другог светског рата.

Чувајући свету успомену на овај датум, СУБНОР Града Вршца, као део јединственог СУБНОР Србије, извршавајући своје циљеве и задатке, приредио је свечаност код споменика народног хероја Жарка Зрењанина Уче, у центру града.

Учешћем у свечаности дали су свој допринос претстасвници Града Вршца, Војске Србије,, СУБНОР Града Вршца, удружења, политичких партија и грађани Вршца.

Присутнима се обратио Драгољуб Ђорђевић, председник СУБНОР у Вршцу, истакавши савремену универзалност овог празника, који као једини празник посвећен борцима за слободу у историји Србије, представља и борце Косовског завета 1389. Устанике Првог 1804. и Другог српског устанка 1815. Јунаке Првог и Другог Балканског рата 1912. -1913, Првог светског, одбрамбеног рата 1914. -1918. борце Народоноослободилачког рата у другом светском рату 1941-1944, борце одбране уставног поретка СФРЈ 90. тих и одбране СРЈ од НАТО агресије 1999. године.

У новије доба двадесетог века, готово свака генерација у Србији, силом ратних прилика и непријатељских напада, имала је своје часне борце за слободу. Овај дан њима дугујемо за непроцењиву жртву и даривану слободу, која још увек траје. истакао је Ђорђевић

Маја Ристић Лажетић, члан Градско већа Вршца, задужена за социјална и борачка питања, нагласила је: „Храброст и завештање успомене на хероје који су се за слободу изборили, чуваћемо, учећи правим вредностима генерације које долазе. Наставићемо да чувамо драгоцено стечену слободу, залажући се за мир, стабилност и просперитет свих наших грађана“.

Драмски уметник, Првак Народног позоришта „Стерија“ надахнуто је интерпретирао Проглас, који народима у Војводини, након састанка Покрајинског Комитета КПЈ за Војводину, упутио Жарко Зрењанин Уча, на српском, немачком и мађарском језику, почетком јуна 1941. године и у коме се између осталог каже :

„Народи Војводине, Срби: радници, сељаци и родољубиви грађани, Мађари: радници и сељаци, застава пролетерске борбе против националног угњетавања, прешла је у ваше руке. Немци : радници и сиромашни сељаци, Румуни: радници и сељаци, Хрвати: радници и сељаци, Словаци и Русини: Војвођански радници и раднице : Срби, Мађари, Немци, Хрвати,Румуни, Словаци,Русини и остали ! Последице империјалистичке окупације погађају и вас. Од незапослености, глади и беде, страдате највише ви. Али се не заваравајте, да ће вам окупатори побољшати економски положај…

…Зато кујте јединство у заједничкој борби против свих израбљивача, без обзира на народност. Борите се против шовинизма, мржње против других народа. Ишчупајте ту отровну жаоку , коју капиталисти подло усађују у народне масе.Чувајте савез радника, сложите своје народе да би их, као јединствену целину могли водити у борбу против окупатора и угњетача…..“

…“Доле империјалистички окупатор. Доле империјалистички рат“

Проглас је дељен током 1941. године, широм Војводине.

Солисткиња групе певача „Исток 10“, Анђелија Стоајновић узвишено је интерпретирала песму „Земљо моја!“

У свечаној церемонији, венце су положили предтавници Град Вршца, чланови Градског већа Маја Ристић Лажетић и Трајан Др Качина.

Венац Војске Србије положили су официри, господа Радивојевић, Даљевић и Варга.

Венце су положили и представници СУБНОР Града Вршца, предвођени Златком Матановим, Вденац су положили  омладинци Граског одбора СНС у Вршцу

У преподневним сатима, делегације СУБНОР Града Вршца, положиле су венце широм града, на спомен обележја Народних хероја, Анђе Ранковић, Живе Јовановића, Славка Мунћана и Страхиње Стефановића.

Након централне свечаности СУБНОР Града Вршца, приредио је концерт за грађанство, на коме су наступили професорка Олгица Чех и Горан Кукић. Група „Исток 10“ и Биљана Петричевић. Посебну пажњу привукао је отркестар СУБНОР „Као некад“ изазивајући нескривено задовољство многобројно присутних званица и гостију.