Шумадија: СТАЗАМА СЛОБОДАРА

Поводом 4. јула – Дана бораца, широм Шумадије положени су венци и цвеће на спомен обележја бораца НОР-а и антифашиста и подсетило се на овај дан када је ЦК КПЈ донео историјску одлуку. Поред Крагујевца, Кнића, Бадњевца, Тополе, посебно свечано било је у Рачи, крају где је рођен бесмртни вожд КАРАЂОРЂЕ. Ту је СУБНОР организовао обилазак свих спомен обележја, у сваком месном удружењу, поклонио се сенима погинулих и положио венце и цвеће.

У сарадњи са органима локалне самоуправе Рача, члановима породица бораца НОР-а, свим поштоваоцима, припадници СУБНОР-а на овај начин исказали су своје поштовање и дивљење онима који су тих јулских дана кренули на позив КПЈ у одлучну борбу против фашиста и њихових слугу.

О значају 4. јула говорио је председник СУБНОР-а Рача, проф. Томислав Домановић посебно истакавши да Шумадија, слободарска и бунтовна и њени синови и кћери никада нису заборавили слободарство Карађорђевих устаника, већ га стално преносе са колена на колено и тако чувају вечну бакљу слободе и устаника, почев од 1804. године, преко балканских, Првог светског врата па 1941, 1991, и 1999. године када су сви као један стали у строј бранилаца слободе и Отаџбине.