4. ЈУЛ – ДАН ПРКОСА И ПОНОСА

Данас смо били ту да обележимо историјски важну одлуку донету на данашњи дан 4. јула пре 81 године у кући Рибникарових на Дедињу – Одлука о дизању устанка народа и народност Југославије против окупатора фашиста и нациста.

Организатор овогодишњег обележавања је Општински одбор СУБНОР-а Савски венац.  Скуп је отворила председник Олга Стоиљковић Трифуновић која је прочитала савремени текст друга Бојана Драгићевића на тему безвременог устанка наших народа 1941.годину. Бојан је текст писао вредносно, настојећи да дану да једну моралну и историјску вертикалу.

 Оригинални Титов проглас одштаман на великом формату био је изложен на платоу испред Музеја „4.јул“, а присутнима је прочитан у целини.

 Петар Матић – Дуле, Титов партизан, борац сремачких бригада, Народни херој, генерал-пуковник, водио је делегацију Друштва за истину о НОБ и Југославији, са својом одрешитошћу и јасноћом у 102. години пленио је све присутне па и екипу РТС-а која је дошла да забележи ово наше окупљање.

Венце су положили Народни херој Петар Матић Дуле са делегацијом Друштва за истину о НОБ и Југославији, делегације Градске општине Савски венац и СУБНОР-а Савски венац, СУБНОР Београда, СУБНОР Лаћарка, Удружења бораца, потомака и поштовалаца НОР-а, 6. Личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ и 35. Личке ударне дивизије  и Комуниста Србије.

Градска општина Савски венац и председник ГО Савски венац Милош Видовић подржалу су рад Општинског одбора СУБНОР-а Савски венац штампајући, и ове године,  специјално издање листа „4.јул“ који је посвећен обележавању овог историјског датума. Часопис садржи поред наведеног текста Бојана Драгићевића и сјајан осврт нашег друга Ивана Морића на догађаје који су предходили доношењу одлуке и  подизању устанка. Такође, посебан сегмент чине текстови посвећени обележавању велико јубилеја – 8о година од подизања устанка који је, под покровитељством Председника Републике Србије Александра Вучића, обележен прошле године испред куће Рибникар.

Породица Рибникар је и данас присутна у нашим редовима показујући да устрајава у свом ставу о социјалној правди и добробити свих народа на овим нашим просторима више од једнога века.

Председник СУБНОР-а Савски венац Олга Стоиљковић Трифуновић лично је честитала празник борцима НОР-а који живе на територији општине Савски венац.

Целокупни данашњи програм има посебну везу са данашњим светским приликама.

Скуп за памћење!