ОБЕЛЕЖЕНА 80. ГОДИШЊИЦА ОД БИТКЕ НА КОЗАРИ

У Националном парку  Мраковица код Приједора у Републици Српској, служењем парастоса код Спомен-крста и полагањем венаца на Централном спомен-обележју, 3. јула 2022. године обележена је 80. годишњица Битке на Козари. Битка је симбол страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, током које је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 људи међу којима више од 23.000 деце, је протерано и интернирано у логоре.

Венац су у име институција Републике Српске положили српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске Републике Српске Душко Милуновић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Венце су положили и изасланик предсједника Србије министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

Цвеће код споменика положиле су делегације Народне скупштине Републике Српске, посланика у Парламентарној скупштини БиХ, српски представници у институцијама БиХ, градоначелници и начелници општина у Републици Српској и делегације СУБНОР-а Републике Српске и Србије. У име СУБНОР-а Србије цвеће је положио пуковник пилот, члан председништва СУБНОР-а Србије, Зоран Јаковљевић.

На спомен-обележје цвијеће су положиле и делегације Трећег пешадијског (Република Српска) пука, генерали у Оружаним снага БиХ, удружења логораша Другог светског рата Републике Српске и Србије, Удружење бораца, потомака и поштовалаца НОР-а, 6. Личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“ и 35. Личке ударне дивизије,  Удружења антифашиста из Бјеловара, те представници организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик у своме обраћању је изјавио, да Република Српска и Србија шаљу јединствену поруку данас да страдање српског народа на Козари не сме бити заборављено, истакавши да је прошли био век српског страдања, а да овај треба да буде српског уједињења – државног и националног. „Козарачка епопеја живи и живеће“, рекао је Додик.

Милорад Додик је истакао да је заједно са председником Србије Александром Вучићем раније договорио да заједно обележавају важне датуме из српске историје, а један од тих је Козара. „Монструм од НДХ је организовао логоре за децу кроз које је прошло 32.000 козарачке деце. Та деца су била једина деца на свету која су имала свој логор, то је урадила НДХ, то је била званична политика те државе“, рекао је Додик.

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића министар унутрашњих послова Александар Вулин у свом обраћању је истакао да не постоји нити једна генерација Срба која није доживела своју Козару и страхоте мучења и убијања, те да су кроз историју Срби убијани само зато што су Срби.

„Да је правде, да је истине, данас бисмо о Козари говорили као страшном, великом, нечовечном страдању, као нечему што се десило једном и никад више, али Козара се десила и пре и после Козаре и нема генерација у историји српског народа који није доживео Козару. Нема генерације ни пре ни после Козаре ко није доживео да му дете, оца, мајку одведу и да се више никада не врате. За све на свету маљ је алатка, а кад Србину кажеш маљ, он помисли на усташу у Јасеновцу, он помисли на звук оних белоглавих, светих дечјих главица које су усташки крволоци маљевима разбијали. Нема ниједне генерације у историји српског народа који нема своју Козару. Некад су Србе на овим планинама убијали и набадали на кочеве, зато што су хришћани, некад зато што су били вере онога ко је пуцао на Франца Фердинанда, некад зато што су били једини антифашисти у Европи, некад зато што нису одговарали, што није требало да се роде ту где су се родили, али увек су их убијали зато што су Срби“, поручио је изасланик председника Републике Србије и министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Министар је истакао да Европу не боле српске сузе и патња и да у прилог томе говори и чињеница да нико од страних званичника није дошао нити у Братунац нити на Козару да се поклони српским жртвама и затражи опрост у име својих предака.

„Сами смо, ево овде у првим редовима који се увек остави за најугледније, за најдраже или најважније нема никога ко се не одазива на српско име и презиме. Нема странаца, нема високих представника, нема баш никога да подели и наш бол. Је ли 30 хиљада уморених Срба мало? Је ли премало, за једно опрости, је ли премало за једну сузу, је ли премало 30-40 хиљада покланих, уморених, је ли премало да неко буде у првом реду, ко није из српског народа, да клекне, да замоли, да тражи опрост, у име својих предака и својих очева, у име наше деце која никада нису постали преци. Је ли премало 30 хиљада побијених и покланих Срба да неко овде буде и затражи опрост на овом и на оном свету? Ни јуче у Братунцу баш никога. Колико Срба треба да буде побијено и поклано да би неко дошао и затражио опрост и на овом и на оном свету?“, упитао је Вулин. Такође Министар је истакао да је дужност ове генерације политичара да створи српски свет како се Козара, Јасеновац и „Олуја“ никада више не би десили српском народу.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном делу планине, 15 километара источно од села Међувође.

На Меморијалном зиду централног споменика на Мраковици уписана су имена 9.921 погинулог борца у борбама на овом подручју током Другог светског рата.