УДРУЖЕЊЕ СРПСКО-РУСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА СРБИЈЕ НА СЛАВИ СУБНОР-a ГРАДА ВРАЊА

На сам Дан победе над фашизмом 9. маја, давне 2008. године, тадашњи председник СУБНОР-а Врања, Слободан Богдановић позвао је месног пароха свештеника Зорана који је, у присуству чланова Градског одбора, освештао просторије СУБНОР-а, изграђене 1971. године.

Од тог дана датира питање да ли СУБНОР Врања треба да има славу и која слава приличи борцима? Уз консултацију са Црквом и Градом, Градски одбор СУБНОР-а Врања, на својој седници 23.02.2010. године, једногласно је донео Одлуку да слава СУБНОР-а Врања буде Видовдан, 28. јун, и на тај начин чува културу сећања на Косовске јунаке и Цара Лазара. Тим чином су борци Врања ставили до знања да не прихватају нелегално проглашење Косова као републике већ Косова и Метохије у саставу Републике Србије.

Велику Славску икону Светог Цара Лазара урадило је сестринство манастира „Свети Пантелејмон“ у Лепчинцу, а иста је „Освештана“ у Градској цркви „Свете тројице“ у Врању.

Прву славу Видовдана, 28. јуна, СУБНОР Врања је прославио 2010. године, по црквеним правилима – светом литургијом и резањем славског колача у Саборном храму Свете Тројице, као и славским послужењем у својој кући, у просторијама СУБНОР-а Врања.

На овогодишњој, 13-ој слави Видовдана, драги нам гости били су чланови Српско-Руског-Белоруског пријатељства Србије из Чачка и Јагодине и секретар СУБНОР-а Чачка, њих 18, које је предводио председник Драган Логвинов.

СУБНОР Врања је своје гостопримство исказао у свом Клубу бораца, ветерана и РВИ, на славском послужењу где је срдачно примио своје госте, а затим су заједно са домаћинима присуствовали свечаном откривању Мурала у центру Врања, Руском добровољцу, а Српском хероју са Кошара из НАТО агресије 1999. године Алберту Адијеву. То је била непланирана активност која је на госте из Српско-Руског-Белоруског пријатељства оставила веома снажан утисак.

Након тога су гости и домаћини посетили гробно место Руског козачког генерала Василија Логвинова, на Шапраначком гробљу у Врању, једном од три спомен обележја Руским козацима које одржава СУБНОР Града Врања. Након паљења свећа свих присутних венац су положили, најпре, потомци генерала Логвинова, Драган и Игор, а испред СУБНОР-а Врања то је учинила делегација коју је предводио секретар Миодраг Велиновић. О лику и делу генерала Василија Логвинова говорила је потпаролка удружења Српско-Руског пријатељства Јасмина, а о Руско-Српском пријатељству бираним је речима беседила професорка руског језика Душанка Олујић.

Гости су изразили жељу да посете Спомен кућу Боре Станковића, што су им домаћини веома радо испунили, а Кустос Спомен куће је госте провела кроз све одаје Борине Куће и одговорила на многа питања заинтересованих гостију.

Гости су, у пратњи домаћина, посетили Спомен-костурницу ратницима балканских и Првог светског рата, Споменик ослободиоцима Врања у Другом светском рату и Споменик ослободиоцима Врања од Турака 1878. године.

Након приређеног ручка, уприличена је посета Руском споменику у селу Корбевац, у близини Врањске Бање, посвећеном Руским козацима који су од 1921. до 1925. године, без икакве механизације, изградили пут од Мораве преко Корбевца, Криве Феје, Бесне Кобиле, Мосуља, Горње и Доње Љубате до Босилеграда, у дужини од 68 километара и који се и данас зове „Руску пут“. О делу Руских козака и историјату споменика говорио је Миодраг Велиновић, секретар СУБНОР-а Града Врања, који је рођен у овом селу, Корбевцу, и који сваке прве недеље у месецу, ради на одржавању овог споменика, заједно са Месним удружењем СУБНОР-а и Месном заједницом Корбевац. Венце су на Руски споменик положили прво домаћини, председници Месне заједнице и СУБНОР-а Корбевца, а затим и гости. Пригодан говор одржао је председник Удружења Српско-Руског-Белоруског пријатељства Драган Логвинов, истакавши да нигде у Србији није наишао на овако добро очуван споменик Руским козацима. Он се бираним речима захвалио присутним домаћинима и СУБНОР-у Града Врања, на топлом и братском дочеку, гостопримству и бризи о Руским споменицима на територији Врања.

Гости су се, пуни утисака, запутили својим кућама, а домаћин СУБНОР Града Врања, је успешно прославио своју 13. славу – Видовдан, на којој је било око 100 гостију, уз Славску честитку градоначелника Врања др Слободана Миленковића, који је тог дана био службено у Београду, на инаугурацији председника државе.

Миодраг Велиновић