САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816132Укупно посета:
  • 2551320Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

Мр Душан Гвозденовић

После успешно завршене Београдске операције, наша Прва армија је пребачена у Срем где је водила жестоке борбе с јединицама немачког 34.копуса. До 12. априла фронт је стабилизован на линији: Мохово – Товарник с.Липовац на Босуту. Немци су на Сремском фронту имали јака фортификацијска утврђења са два одбрамбена појаса дубине до 30 км.

Непосредно уочи пробијања фронта које су 12. априла извеле јединице северне групе Прве армије, Пета бригада 21.дивизије ноћу 11/12.априла извршила је десант преко Дунава између села Сотина и Опатовца и ударом у позадину непријатља, значајно допринела извршењу задатака јединица Прве армије.

Основни задатак Бригаде, био је да се ноћу 11/12.априла на седам монитора пребаци на десну обалу Дунава код Сабадошевог салаша, поседне мостобран око 10 км. иза предњег краја непријатељске одбране и у време пробоја главних снага с фронта омета дејства артиљерије и резерве непријатеља и пресече правац његовог повлачења из рејона Мохово-Опатовац ка Сотину.

За први ешалон десанта одређен је 2.батаљон који се око 23,00 искрцао у висини Сабадошевог салаша на десној обали Дунава. Обала на том месту је била стрма, клизава, начичкана минама и заграђена жичаним препрекама које су борци без већих тешкоћа уклонили.

После краће и жестоке борбе непријатељ је био принуђен да се повуче с обе линије ровова, чим је пресечена комуникација Опатовац-Сотин и успостављен ужи мостобран. По пребацивању осталих делова Бригаде, проширен је мостобран и пресечена одступница немачкој бригади “Клоз” која се налазила на правцу главног удара наших снага.

У овој операцији непријатељ је имао значајне губитке, нарочито у људству (око 500 погинулих и 20 заробљених). Поред велике количине пешадијске муниције и мина, заплењено је 7 пушкомитраљеза, 1 минобацач, 35 пушака поред другог ратног материјала и опреме. Бригада је имала 41 погинулог, 177 рањених и пет несталих при десанту.

Неки аутори сматрају да ова операција спада у најуспешније десанте у овој категорији који су изведени у току Народноослободилачког рата.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
16°
Делимично облачно
06:2018:43 CEST
СреЧетПет
min 8°C
18/6°C
19/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.