УСПОСТАВЉЕНА САРАДЊА СУБНОР-a СА АКТИВОМ СРЕДЊИХ ШКОЛА НИША

На иницијативу СУБНОР-а Србије Града Ниша и Актива средњих школа у Нишу одржан је састанак, на коме су поред представника ове борачке организације учествовали 15 директора или њихових представника 15 средњих школа колико их у Нишу има. Састанак је одржан у Гимназији „Светозар Марковић“ под руководством директорице Милице Милосављевић.

Делегацију СУБНОР-а Ниша сачињавали су: председник Градског одбора Анђелко Милићевић, пуковник у пензији, проф. др Видимир Вељковић, председник Скупштине, пуковник у пензији, Чланови Градског одбора Звонимир Васковић, пуковник у пензији и Душан Петковић, потпуковник у пензији. Састанку је присуствовао и председник Резервних војних старешина Ниша Добривоје Станимировић, потпуковник у пензији.

Председник СУБНОР-а Града Ниша Анђелко Милићевић актив је директора упознао са радом ове борачке организације, при чему је посебно истакао програмске активности које се ове године односе на обележавање значајних датума из ослободилачких ратова Ниша, југоисточне Србије и Србије у целини.

Поред тога, истакао је најзначајније активности у протекле три године од када је обновљена ова борачка организација и преименована из организације НОР-а у организацију ослободилачких ратова Србије.

Актив директора је позвао да укључе ученике својих школа на бројним манифестацијама града, посебно оне које најпре предстоје, као што је 12. фебруар – прво организовано бекство 1942. године из конц-логора на Црвеном крсту, Дан државности 14. фебруара који ће се по први пут извршити почасном паљбом са Нишке тврђаве и одржати репрезентативна изложба, обележавање Дана холокауста на Меморијалном парку „Бубањ“ 19. априла. Такође је напоменуо обележавање других празника – Дан победе, Дан устанка у Другом светском рату, ослобођење Ниша од Турака и у Првом и Другом светском рату, 215. годишњица Чегарске битке.

Проф. др Видимир Вељковић, проф. Богдан Андрејић и потпуковник Добривоје Станимировић дали су предлог да се СУБНОР Србије Града Ниша и Резервне војне старешине укључе у образовни систем очекујућег увођења војног рока у Србији. Исто тако, предложили су да се далеко већи значај да култури сећања на славну историјску традицију српских народа у ослободилачким ратовима.

На крају састанка, председник Анђелко Милићевић, руководиоци састанка директора нишких средњих школа, уручио је на поклон зборнике радова са научних скупова које је у протекле три године објавио СУБНОР Србије Града Ниша.

7. фебруара 2024.