Ужице

НИСУ ЗАБОРАВЉЕНЕ ЖРТВЕ

У Ужицу је обележена годишњица погибије радника и грађана у Трезорима у Партизанској фабрици оружја и муниције 22. новембра 1941. године када је према подацима Народног музеја страдало 120 људи.

На споменик погинулима положени су венци родбине, делегације Града Ужица, Војске Србије, СУБНОР-а, Фабрике „Први партизан“, Севојно и бројних организација које поштују традицију.

У периоду Ужичке републике, обезбеђена од бомбардовања у подземним просторијама, Фабрика је за око два месеца произвела 2.700.000 пушчаних метака, 90.000 пиштољске муниције, 18.000 ручних бомби и ремонтовала 21.000 пушака. Око 15 сати 22. новембра 1941 догодила се снажна експлозија у попречном делу тунела који је служио за смештај материјала и производа фабрике у разним фазама производње. Експлозија се ланчано ширила на оба тунела и у таласима трајала све до идућег дана. Сви покушаји спасавања радника и грађана у току експлозије остали су безуспешни.

Меморијалном скупу испред споменика обратио се заменик градоначелника Иван Станисављевић који је између осталог рекао да сваког новембра Ужичани не заборављају овај трагичан догађај из периода славне Ужичке републике када су град на Ђетињи и околна територија били слободна оаза у поробљеној Европи и херојски пружали отпор фашизму у Другом светском рату.