САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863913Укупно посета:
  • 2655525Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ПОГАЧА И ХЛЕБ

Пише: Душан ЧУКИЋ

Ономад су вредни чланови СУБНОР-а из Лесковца са огорчењем писали како се неки назови историчари упорно, без осећаја за културу сећања и суштину историјских збивања у одређеном времену, дрвљем и камењем обрушавају на Народног хероја Кочу Поповића наводно кривог што су савезници из антифашистичке коалиције септембра 1944. бомбардовали њихов град.

Лесковчани су аргументима доказали да је у питању био стратегијски потез  са циљем да се заустави повлачење знатних хитлеровских војних хорди из Грчке и омогући Народноослободилачкој и партизанској војсци продор ка Београду и касније  совјетској Црвеној армији у центар Европе до  Берлина.

Ово је, дакако, једна од новонасталих оптужби изђикалих губитника Другог светског рата, који иако малобројни, попут некаквог покрета за обнову монархије, бучно и мучно запомажу тражећи хлеба мимо погаче – запињу да републикански поредак измене прокламацијама и гомилањем спискова само њима знаном, бар у толиком броју, жртава наводног ”црвеног терора” и оправдавањем колаборације са окупаторима.

У исто време охрабрени са стране рушитељи хтели би силом, мимо изборне воље огромне већине народа, да преотму уличним гунгулама власт на којој су се већ брукали у низу година пунећи бисаге после петооктобарског преврата.

Опкољавање државних установа највишег значаја, претње батинама и оружјем, витлањем вешалама, најпростачкијим погрдама, блокирањем тв центра да Председник Републике не може да се обрати народу који га је огромном већином изабрао, само је део неуспелог бесчасног покушаја да се произведе хаос и Србија у привредном и политичком успону заустави и претвори у монету за поткусуривање туђих интереса.

Таква прича је већ одавно испричана на овим просторима и тешко да ће се наш човек двапут оклизнути на исту банану испуштену из најамничке руке.

Скупови одржавани ових дана и у организацији антифашистичког СУБНОР-а, поводом славља што је 1944. године након тешког ратовања са хитлеровском солдатеском и њеним трабантима из домаћих редова срцем извојевана слобода, потврда су да Србија има сигурну будућност без обзира на то ко постављао препреке.

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.