САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863918Укупно посета:
  • 2655532Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СИГУРНО НЕБО

Пише: Биљана МИЉИЋ

Заједничка тактичка вежба са бојевим гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације „Словенски штит 2019” изведена је на територији Републике Србије, на Аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници и на полигону „Пасуљанске ливаде”, уз ангажовање и осталих јединица из састава Ратног ваздухопловства и протвваздухопловне одбране Војске Србије.

Циљ вежбе био је образовање и употреба заједничке групације ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације у противваздухопловној одбрани територије и снага војске од извиђања и дејства непријатеља из ваздушног простора, као и обучавање и увежбавање команди и јединица за припрему и извођење операције ПВО. Руководилац вежбе био је командант 250. ракетне бригаде за прoтивваздухопловна дејства РВ и ПВО бригадни генерал Тиосав Јанковић.

Оно што ову вежбу издваја од осталих је да су, осим ракетних система ПВО који су у саставу Војске Србије, коришћени и ракeтни системи ПВО из састава Ваздушно-космичких снага Руске Федерације, и то артиљеријско-ракетни систем за ПВД „Панцир С1” и ракетни систем за ПВД „С 400”, са мешовитим послугама.

ЈАЧИ НЕГО ШТО СМО БИЛИ

О значају вежбе сведочи и чињеница да је Дану високих званица „Словенског штита 2019” на батајничком аеродрому присуствовао председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића.

Председник Вучић обишао је Команду вежбе, где је могао да види радарску слику ситуације у ваздушном простору, где му је рапорт предао руководилац вежбе генерал Јанковић. Затим је обишао и положаје артиљеријско-ракетног система за ПВД „Панцир С1” и ракетног система за ПВД „С 400”, где су му послуге демонстрирале оперативни рад система у реалној ситуацији.

Председник Вучић је оценио да је то била јединствена прилика да видимо како функционишу системи „С 400” и „Панцир С”.

– Као што знате, један систем „Панцир С” смо наручили, купили и ускоро га очекујемо. Фантастичан систем, који гађа све летеће објекте, посебно дронове и крстареће ракете на даљини до 80 километара, све види и врло је тешко ометати његов радар, јер има много разноврсних шифри и много различитих приступа. Наши људи су пресрећни, обучавају се и ја очекујем да у наредних месец или два, они могу и на крстарећим ракетама и на малим беспилотним летелицама, које су веома опасне за противавионске системе, да покажу своје убитачно дејство на вежби у Србији – истакао је председник Вучић.

Према његовим речима, драстично ојачавамо наше војне капацитете и иако смо мала земља, многоструко смо јачи него што смо то били.

– „Панцир” који долази је велика ствар за нас. Када смо ушли у кабину „С 400” – плени утисак да одатле браните целу земљу. Невероватна моћ, невероватна снага, и ја честитам још једном нашим руским пријатељима што су успели да такве системе створе. Ми много учимо од њих, много тога смо већ научили. Срећан сам што смо данас могли да видимо и бригадног генерала Тиосава Јанковића, који је био на обуци у Русији, који много тога зна и који је много важан за успостављање ових система и њихово деловање на територији Републике Србије – поручио је председник Вучић на Дану високих званица вежбе „Словенски штит 2019”.

ГАЂАЊЕ ИЗ БОРБЕНИХ СРЕДСТАВА „ПАНЦИР С1”

У наставку вежбе, за потребе гађања, са Аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници, два борбена средства „Панцир С1”, са заједничким борбеним послугама Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације, пребазирана су на Интервидовски полигон „Пасуљанске ливаде”, где је извршено бојево гађање циљева на земљи.

Министар Вулин и начелник Генералштаба генерал Мојсиловић присуствовали су успешно изведеном гађању, а министар одбране је, том приликом, истакао да је захваљујући споразуму између председника Путина и Вучића, Војска Србије данас много снажнија и опремљенија.

– Захваљујући спровођењу војнотехничког споразума, али и огромном напору и министра Шојгуа, и сваког припадника наше војске који је био на обуци за употребу система „Панцир С1”, можемо да кажемо да смо сигурнији и безбеднији – истакао је министар Вулин додајући да је реч о оружју које гарантује дуготрајни мир и да „Панцир С1” сада постаје део наоружања Војске Србије.

Говорећи о значају вежбе „Словенски штит 2019”, руководилац генерал Јанковић истакао је да су припадници 250. ракетне бригаде за ПВД, са колегама из Ваздушно-космичких снага Руске Федерације заједно и успешно извели другу етапу ове вежбе.

– То је прва таква вежба јединица ПВО, и она је од изузетног значаја и за нашу војску и за колеге из Руске Федерације. На овој вежби, укључујући и прву етапу у Руској Федерацији, много тога смо научили о новој техници, тактици и употреби ракетних система, ракетних јединица за ПВД. Свима нама ће у наредном периоду та искуства бити драгоцена. Прилику да изврше своје бојево гађање, прво на овом систему, имали су наши млади официри и подофицири, који се обучавају за артиљеријско-ракетни систем за ПВД „Панцир С1”. На овај начин, 250. ракетна бригада значајно унапређује своју оперативну способност и надам се да ћемо у наредном периоду наставити са извршавањем овако важних и значајних задатака – истакао је генерал Јанковић.

У саставу послуга које су на „Пасуљанским ливадама” извеле гађање, био је и капетан Милош Голубовић, припадник 250. ракетне бригаде, који је истакао да су током гађања по надземном циљу топовским наоружањем све мете успешно уништене.

– Овај задатак је изузетно битан, како за нас, тако и за наше колеге из Руске Федерације, зато што смо стекли изузетно искуство које ће нам бити драгоцено у задацима који нас очекују – истакао је капетан Голубовић.

Артиљеријско-ракетни систем за противваздухопловна дејства „Панцир С1” намењен је за противваздухопловну одбрану значајних објеката од извиђања и дејстава из ваздушног простора, као и заштиту ПВО јединица и средстава ратне технике.

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.