УЖИЦЕ ДОСТОЈАНСТВЕНО ОБЕЛЕЖИЛО ДАН ПОБЕДЕ

Одавањем поште и полагањем венаца на Спомен-костурници на Партизанском гробљу на Доварју, СУБНОР Ужице и Град Ужице, обележили су Дан победе над фашизмом у Другом светском рату.

Дан победe у Европи – остао је у сећању свих оних који су му били сведоци. То је значило крај готово шест година рата који је коштао милионе живота, уништио домове, породице и градове и донео огромну патњу становништву широм света.

Девети мај симболизује победу слободног света над тоталитарним мраком нацизма који је претио да га уништи. Поносни смо да је у том ослобађању света од фашизма учествовао и српски војник који је ослобађао своју земљу у четворогодишњем рату. Положивши огромне жртве на олтар слободе, Србија је, као и увек у својој историји, била на страни правде, части и славе.

Рат на простору Краљевине Југославије почео је 6. априла 1941. године нападом сила Осовине. У страховитом бомбардовању Београда и других већих градова убијено је више хиљада људи, а материјална штета била је огромна. Суочена са издајом и лошом комуникацијом са врховним штабом војска није могла да пружи јачи отпор и Краљевина Југославија је капитулирала после 12 дана, а њена територија је распарчана. Нацисти су створили марионетску Независну Државу Хрватску на значајном делу њене територије, а усташе су почеле убијање Срба, Рома и Јевреја.Након храбре борбе и достојанственог отпора немачкој војсци у Априлском рату 1941. године, Ужице је врло брзо исписало нове странице своје историје. Услед краткотрајне сарадње партизанских и јединица Југословенске војске у отаџбини у лето и јесен 1941. године ослобођена је велика територија у југозападној Србији, делу Шумадије и Поморавља. Била је то прва слободна територија у окупираној Европи 1941. године, названа Ужичка република, по свом центру граду Ужицу. На овој територији живело је близу милион становника. Доласком Јосипа Броза Тита и Врховног штаба средином октобра 1941. године, Ужице је постало средиште устаничког покрета за Југославију. Још почетком августа завршено је формирање партизанских чета у свим срезовима Ужичког округа, које су биле у саставу Ужичког НОП одреда „Димитрије Туцовић“. Одред је имао осам чета. Командант одреда био је Душан Јерковић, а заменик Вукола Дабић. У саставу Ужичког партизанског одреда био је и Раднички батаљон који ће 29. новембра на Кадињачи бранити одступницу Врховном штабу приликом повлачења у Санџак и Босну. Ужички НОП одред дао је немерљив допринос ослобађању овога краја. Многи борци положили су животе у сукобима са окупаторском војском. На месту на коме се сада налазимо похрањени су посмртни остаци 230 бораца учесника народноослободилачког рата из овог краја у периоду од 1941. до 1945. године, од којих нам је именом и презименом познато 176 особа. Овде почивају и народни хероји Милан Мијалковић-Чича, Душан Јерковић, Нада Матић, Алекса Дејовић и Желимир Жељо Ђурић.

Како је обраћајући се присутнима, истакао члан Градског већа Миодраг Петковић, 9. мај није само дан сећања на жртве Другог светског рата, већ и опомена свима, посебно нама на европском тлу, да по сваку цену чувамо мир, јер нас чињенице подсећају да су у ратовима сви губитници.

Мир је оно што нам треба за сваки напредак и бољитак света за који је можда последњи тренутак да застане и дубоко се замисли над својом будућношћу. У светлу најновијих догађаја и сукоба који ескалирају у свету,  уз одавање поште страдалима у Другом светском рату, молимо се за мир и разум. Нека је вечна слава свим жртвама Другог светског рата, са жељом да у име њиховог страдања и нашег опстанка бранимо и чувамо мир”.

Венце и цвеће положиле су делегације Министарства унутрашње и спољне трговине, Града Ужица, Градске општине Севојно, Војске Србије, СУБНОР-а Ужице,СПС-а Ужице, СУБНОР-а Севојно, Удружења потомака у ратовима 1804-1918, Удружења ветарана Ужице, Удружење ветерана Чајетина, Удружења војних пензионера Ужице, „Први партизан“ а.д, Бесмртни пук Србије Златиборски округ, као и чланови породица и потомака.

У програму су учествовале ученице Основне школе „Слободан Секулић“ Неда Милутиновић и Дуња Полић и првак драме Народног позоришта Ужице Слободан Љубичић.

СУБНОР УЖИЦЕ