Ужице: ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ

Одавањем поште и полагањем венаца на Партизанском гробљу на Доварју, Град Ужице обележио је 77 година од победе над фашизмом.

У присуству великог броја чланова СУБНОР-а, представника Војске Србије, градоначелнице Ужица са сарадницима, председника Градске општине Севојно са сарадницима, представника удружења, политичких партија, предузећа, грађана и ученика Основне школе Слободан Секулић, венце су положиле делегације: Грaда Ужица, Војске Србије, СУБНОР-а Ужице, Градске општине Севојно, Удружења бораца Севојно, Удружења потомака „Мајор Коста Тодоровић“ Ужице, Градског одбора СПС-а Ужице, Удружења бесмртни пук, Ваљаонице бакра Севојно и предузећа „Први партизан“ Ужице.

Скупу се обратила градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић: „Безусловна капитулација Трећег рајха потписана је у Берлину, 9. маја 1945. године, неколико минута после поноћи. Трећи рајх је поражен, а наум Адолфа Хитлера о Новом поретку које је требао да траје годинама доживео је слом.

У рату који је трајао нешто мање од шест година, учествовала је 61 држава и око 110 милиона војника. Процене говоре о 50 до 80 милиона погинулих, а од тога је цивила било између 38 и 55 милиона.

Тачни подаци о жртвама, посебно на подручју некадашње Југославије, никада нису утврђени. Државна комисије бивше СФРЈ, објавила је својевремено податак да је погинуло укупно 1.706.000 људи, међу којима нешто више од 300.000 бораца.

Великој победи антифашистичких сила огроман допринос дао је и српски народ, а међу онима који су поднели велике жртве у борбама против окупатора су и Ужичани.

Са поносом увек помињемо да је наш град био једина слободна територија у Европи од 24. септембра до 29. новембра 1941. године, у периоду славне Ужичке републике. Та слобода и борба за слободу имале су високу цену, јер су плаћене људским животима.

У светлу насјновијих догађаја и сукоба који ескалирају у свету, уз одавање поште страдалима у Другом светском рату, молимо се за мир, јер је мир предуслов сваког напретка за појединца, али и читав свет.

У дану победе над идеологијом која је хтела да покори сваку слободну мисао на крилима расне и националне дискриминације и завлада светом, наша дужност је да одамо пошту свим страдалим и подсетимо јавност на вредности које су они следили.

Да заборавимо не смемо, да памтимо је наш дуг према свима који су живот дали у борби за велику победу и слободу.

Нека им је вечна слава.“

У уметничком програму учествовали су ученици Медицинске школе из Ужица.