СМРТ ФАШИЗМУ КРАЈ СПОМЕНИКА РЕВОЛУЦИЈИ

Деветог маја 1945. године поражен је Трећи Рајх. Дошао је Дан победе над фашизмом. После шест година трајања Другог светског рата. Немачка, која је изазвала тај рат, тога дана је капитулирала. Фашизам, који је по Хитлеру требало да траје хиљаду година, сломљен је. Остале су страшне материјалне и људске последице највећег сукоба у историји човечанства.

Народи антихитлеровске коалиције и сав слободољубиви свет сваке године обележавају 9. мај – Дан победе над фашизмом, узвикујући поносно и пркосно: „Смрт фашизму – слобода народу“.

Врањанци, који су у више ратова које је Србија водила, исказали свој патриотизам и слободољубље, ове године су поново узвикивали „Смрт фашизму“ крај историјских споменика из времена Другог светског рата.

Најпре су се, у прелепој Врањској Бањи, у дворишту Основне школе, крај бисте млађаног четрнаестогодишњег партизана – пушкомитраљесца Предрага Девеџића, пореклом из Врањске Бање, пострадалог од немачких фашиста и хрватских усташа у пробоју Сремског фронта, окупили ђаци и наставници, чланови бањске борачке организације и многобројни бањчани предвођени народним послаником Славишом Булатовићем и председником Градске општине Врањска Бања Драганом Сентићем. За ову прилику ученици школе припремили су државну химну „Боже правде“ и пригодан рецитал. Скупу су се обратили и поздравили присутне Мирољуб Стојчић испред СУБНОР-а Србије и Драган Сентић, председник Градске општине Врањска Бања. Главни говор посвећен Дану победе над фашизмом одржао је Станко Петковић, потпредседник Градског одбора СУБНОР-а Врања. Вративши се на период са почетка Другог светског рата, Петковић је подсетио на злочине Бугарских фашиста, који су одмах по доласку убили 15 бањчана, изазвали 5 већих паљевина и опљачкали 113 домаћинстава, велико интересовање изазвало је помињање чињенице да се у згради старе Бањске школе, која је ван функције, налазе справе за мучење које су бугари користили у току рата.

Говорећи о дизању антифашистичког устанка у Врању и бањи Петковић је изнео убедљиве податке о формирању илегалних десетина на подручју бање помињући и имена руководиоца десетина. Петковић је подсетио на учешће 373 борца, од чега 96 рома, и да су животе за слободу дала 35 борца. Млађаном Пеђи Девеџићу и свим погинулим и преминулим борцима одата је пошта минутом ћутања и полагањем венаца и цвећа.

Сат времена касније велики број Врањанаца окупио се крај Споменика револуцији у центру града, где се опет у више наврата чуло „Смрт фашизму – слобода народу“. Манифестација обележавања Дана победе над фашизмом протекла је достојанствено и била је на високом нивоу. Масовно присуство, велики број званица и одлична структура присутних, одличан патриотски програм ученика Гимназије, све је одисало озбиљношћу, квалитетом и добром организацијом. Целој озбиљности допринели су и изванредно припремљени говорници, професор историје у Врањској Гимназији и један од активнијих чланова Врањског СУБНОР-а, Ненад Стојиљковић који је о значају Дана победе над фашизмом говорио на историјски утемељен начин. У једном делу говора Стојиљковић је истакао: „За разлику од Првог светског рата који је имао одлике империјализма, Други светски рат је открио и најмрачнију страну људи а то је масовно убијање недужних цивила из идеолошких разлога. Управо због тога ће речи геноцид и холокауст остати као вечна опомена да се зло какав је нацизам и фашизам више никада и нигде не појаве, а да је дужност слободарског света да се бори против тог зла увек и свуда“.

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић, у свом говору се изванредно и са државног аспекта осврнуо на време бујања фашизма и његове последице и посебно нагласио „Сведочимо последњих година, бројним покушајима ревизије и прекрајања историје. Њихов је циљ да се умањи значај Србије и српског народа у борби против фашизма. Иако су историјске чињенице потпуно другачије. Ниједан други народ није толико страдао као српски народ. И управо зато, што смо своју слободу платили крвљу, ми немамо други избор од права од права да своју независност бранимо по сваку цену. Ми немамо други избор него да своју богату слободарску традицију негујемо и чувамо. И на крају, немамо други избор, јер резервну отаџбину немамо. На крају пута, увек је Србија“, истакао је у свом обраћању градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

Венце и цвеће на Споменик револуцији положили су: градоначелник Врања др слободан Миленковић са сарадницима, командант Четврте бригаде Копнене војске, бригадни генерал Новица Петровић са сарадницима, народни посланици, начелник Пчињског управног округа, заменик председника Градске општине Врањска Бања, начелник Полицијске управе Врање са сарадницима, начелник Центара БИА у Врању са сарадницима. Испред СУБНOР-а Србије и СУБНОР-а града Врања венац је положио генерал у пензији Зоран Лубура са сарадницима. Цвеће су положиле бројне делегације удружења.

Достојну почаст одао је и почасни вод Четврте бригаде Копнене војске Србије.

Стојан Младеновић