ВЕЧЕ КЊИЖЕВНОГ СТВАРАЛАШТВА ДРАГАНА ЧУДИЋА

У организацији СУБНОРа Месне заједнице Лаћарак, 20. априла 2023. године у просторијама Галерије Лазар Возаревићу Сремској Митровици приређено је Вече романа и књижевног стваралаштва Драгана Чудића. Аутор је бивши официр Југословеснке народне армије, рођен у Пожеги 1955. године. Школовао се у Војној гимназији и на Академији у Београду, као један од најбољих питомаца ове високе школе и свеармијски спортски шампион. Радио је као наставник у Школи резервних официра у Билећи а у време ратних дејстава 1991. године био је командант батаљона. После војне каријере бавио се цивилним пословима. Данас је пензионер који се више од 30 година као судски вештак активно бави балистиком. Као председник клуба и тренер истакнути је спортски радник, ангажован у пливачком спорту.

Инспирисан приповедањима оца Ивана, пуковника у пензији почео је да записује његова сећања. Тако је настао његов први аутобиографски роман Ивану коме Чудић пише о прошлости своје породице и многим догађајима из властите образовне и војне каријере    У протекле три године написао је укупно пет вредних дела која су привукла пажњу читалачке публике.

Поред романа Иван”, Близанци са Змијањаи Потомак солунског редова”, недавно су из штампе изашли и романи Змијањеи Мајка”. На почетку веома посећене промоције говорила је Мирјана Марковић, председница Књижевне заједнице Сремска Митровица која је беседила о садржају и порукама потресне приче из романа Близанци са Змијања”. Присутнима се писмом обратио ауторов лични пријатељ и колега, пензионисани генерал Новак Ђукић са емотивним освртајем на подручје Змијања и Босанске крајине у којој је Чудић открио до тада неиспричану ратну трагичну породичну причу која га је инспирисала за писање новог романа. Стваралаштво аутора посебно су похвалили генерал у пензији Чедо Сладоје, његов предавач на Војној академији и колегапроф. др Миљко Ерић, стручњак за војне електронске системе    и телекомуникације а до недавно професор на Електротехночком факултету у Београду. Они су потврдили да је Драган Чудић био један од најбољих питомаца у својог генерацији и вишеструко талентована личност. Посебно су одушевљени његовим списатељским даром који су препознали у овим делима. Међу гостима је био и пуковник у пензији Миле Јовановић, главни лик романа Потомак солунског редовакоји се такође у емотивном тону подсетио тренутака проведених са Драганом и обећања да ће о њему и његовом животу и војној каријери    написати роман. О историјским аспектима живота Чудићевих романа на овим просторима у разним епохама говорио је историчар Андрија Поповић директор Музеја Срема из Сремске Митровице. Сам аутор, на крају промоције захвалио се на похвалама речима подршке, износећи неке од детаља и мотива за настанак својих дела. Посебно је описао интересантне сегменте последњег романа Мајкау коме прича истиниту причу о својој баки, храброј сељанки из Срема која је показала невероватну сналажљивост и одважност у време Другог светског рата а потом на пут успешно извела шесторо деце. Учесници промоције и пристуни гости сложили су се да се Драганове књиге читају у дахупрепоручујући свима којих нису прочитали да то и учине. У уметничком делу програма учествовао је хор Иридапод руководством Александре Гаруновић а програм је водила Јасна Арбанас која је прочитала један одломак из стваралаштва Драгана Чудића.

Дејан Мостарлић

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак