САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850403Укупно посета:
  • 2633816Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

УВЕК У СЛУЖБИ НАРОДА

Пише: др Мирољуб Васић

Пре 70. година, 9. маја 1948. године, основан је СУБНОР Србије. Он је данас друштвена, нестраначка, патриотска, антифашистичка, хуманитарна организација, која баштини и чува традиције НОП-а народа Србије. Припадници СУБНОР-а су изворни ствараоци и носиоци српског ратног и мирнодопског антифашизма, који је основно идејно и политичко определење усмерење, обележје СУБНОР-а Србије.

СУБНОР Србије се идентификује са НОП-ом и НОБ-ом народа Србије 1941-1945, њеним антифашистичким моралним, идеолошким, политичким, националним вредностима и доприносом победи над фашизмом и отпору НАТО агресије на Србију 1999. године.

Као такав СУБНОР Србије има цивилизацијски значај. Он је део и чувар прошлости, историје Срба, активни чинилац, борац за мир, за бољу садашњост и будућност. Он је у служби историје, која је како давно поручи Цицерон,  „сведок времена, живот успомена, весник давнина, учитељица живота“.

БОРАЦ ЗА САДАШЊОСТ И БУДУЋНОСТ

СУБНОР Србије је дужан да и даље пружа допринос неговању, очувању идентитета српског народа, како би будуће генерације што боље разумеле своју прошлост, садашњост и бориле се за будућност. Укратко, СУБНОР је чувар светле прошлости, борац за садашњост и будућност.

Треба да препознајемо и чувамо напор и резултате СУБНОР-а Србије и омогућимо његову даљу активност, стваралачко деловање на опште добро.

СУБНОР Србије је после разбијања Југославије „путовао“ кроз бурне међународне и унутрашње околности, борећи се за очување и јачање Србије, њене целовитости и боље будућности. Он је увек био, и то мора остати, у служби слободе, правде, истине, демократије, историје.

Одбрана прошлости увек је стручно историјско питање, савремених и будућих генерација, а без њих нема историјског трајања, нити праве будућности једног народа.

Да би један народ успешно постојао, трајао, мора да зна истину о себи. СУБНОР је у функцији, у служби истине, борац за садашњост и будућност.

Када обележавамо, славимо 70.година СУБНОР-а Србије, који је чувар прошлости, борац за истину, за садашњост и будућност, треба да препознамо и афирмишемо истину о прошлости и негујемо његову стваралачку активност на опште добро.

СУБНОР Србије настоји и то мора увек да чини, да нуди историјску истину о НОП-у, НОР-у а „истина је склад спознаје са њеним предметом“ (Кант).

Смисао бављења прошлошћу увек је у помагању друштву, будућим генрацијама да што боље разумеју прошлост и да се што боље суочавају са садашњошћу и будућношћу.

СУБНОР Србије се бори за одбрану и јачање идентитета народа, он је вредан део његове историје, он остаје и увек ће бити борац за слободу, демократију, за афирмацију прошлости, традиције, укупне историје.

ЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ ЗНАЧАЈ

СУБНОР Србије убедљиво сведочи не само о себи, већ о свом времену и његовим актерима. Он је у функцији одбране прошлости, а њена одбрана је историјско питање и прилог формирању самосвести о прошлости, садашњости и будућности. СУБНОР Србије настоји да својом активношћу, која је научно заснована, супротставља предрасудама разборитост, политиканству стручност, идеологизацији научност, манипулацијама искреност, незнању знање.

СУБНОР Србије има цивилизацији значај, он је чувар прошлости, фактор садашњости, борац за будућност, део историје. У тој функцији је и његов орган „Борац“, који излази месечно и богатством студијских и информативних текстова сведочи о прошлости и садашњости и биће добар извор за његову историју. Као и портал на интернетској мрежи, са многољудним читаоцима.

Што је СУБНОР Србије све присутнији и активнији у друштву највећа заслуга припада његовом председнику Душану Чукићу и заменику председника Видосаву Ковачевићу, који су као и СУБНОР, део наше савремене историје, њеног стварања и тумачења и предано у служби свега што уздиже мисао и достојанство човека и унапређује људско знање и разумевање. Они оживотворавају оне поруке „све што немаш позајми од себе самога“, „сваки зид значи и врата“, „ваљани људи су ретки, али их има“ (Дидро), „имао се рашта и родити“ (Његош).

Нека СУБНОР Србије настави своју активност, борбу за бољу будућност Србије.

 

Print Friendly, PDF & Email
Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.