ВЕНЦИ НА СПОМЕНИКУ ХАЧКАР У ЗНАК СЕЋАЊА НА ПИЛОТЕ

У Новом Саду одата је пошта ваздухопловцима који су у Јерменији пре 34 године погинули приликом достављања помоћи пострадалима од земљотреса у тој земљи 1988. године полагањем цвећа и венаца на споменик Хачкар и другим манифестацијама.

Посада авиона посмртно је одликована орденом „Пријатељство народа“ СССР-а за испољену храброст и самопожртвовање приликом извршавања мисије пружања помоћи у отклањању последица земљотреса у Јерменији, а као знак нераскидиве везе јерменског народа са српским народом, почетком деведесетих година, из Јерменије су послата два Хачкара.

Венце су положили градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и Њ.Е. амбасадор Републике Јерменије Ашот Ховакимијан.

– Са великим поштовањем се сећамо српских пилота и указујемо на непролазне људске вредности – емпатију, хуманост и пожртвовање. Наша земља, а и ми у Новом Саду, увек ћемо памтити те племените људе. Један од симбола сећања на њих је и овај споменик – Хачкар, који је у наш град стигао као знак нераскидиве везе јерменског са српским народом. Свих ових година, градили смо чврсте везе са Јерменијом, тако да смо и данас велики пријатељи. С обзиром на чињеницу да два народа вековима имају заједничку историју обојену пријатељством, на тим темељима наставићемо да градимо добре односе и у будућности – рекао је Милан Ђурић.

У наставку венце и цвеће су положили Удружење ваздухопловаца Војводине и СУБНОР Града Новог Сада. Присутнима се обратио и председник Удружења ваздухопловаца Војводине, Станко Шушњар, који је посебно нагласио потребу неговања Културе сећања на страдале ваздухопловце и одавање вечне захвалности.

  1. и 13. децембар 2022.